Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/03/05 Prins van Oranje opent tentoonstelling Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief

De Prins van Oranje opent woensdag 30 maart in Den Haag de tentoonstelling De Verdieping van Nederland.
Deze permanente gezamenlijke tentoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief over 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen.

Op de expositie zijn oude en nieuwe boeken, kranten, foto's, tekeningen en documenten te zien die van bijzondere betekenis zijn voor Nederland. Dit zijn onder andere de oprichtingsakte van de VOC, het enige veertiende-eeuwse handschrift van de Beatrijs, de eerste druk van de Statenbijbel en de grondwet van Thorbecke. Door de collecties gezamenlijk te presenteren ontstaat een uniek beeld van de hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis.

Elk kwartaal presenteert De Verdieping van Nederland veertig nieuwe topstukken. Naast deze vaste presentatie is vier keer per jaar een tijdelijke expositie te zien over actuele onderwerpen of speciale collecties. Tegelijk met De Verdieping van Nederland wordt de eerste tijdelijke expositie 'De Verrassing' geopend, met daarin onverwachte voorwerpen uit beide collecties.

De Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, is er voor iedereen die toegang wil hebben tot kennis en cultuur van heden en verleden. De collectie vormt het nationaal geheugen van geschreven, gedrukte en elektronische publicaties. Het Nationaal Archief is de grootste archievenbewaarplaats van Nederland. Het beheert de archieven van de nationale overheid, zoals de ministeries, de Hoge Colleges van Staat en het Kabinet der Koningin. Naast de overheidsarchieven vinden ook archieven van instellingen en particulieren met een (inter)nationale betekenis er een plaats. Beide instellingen organiseren tentoonstellingen, publicaties en evenementen voor een breed publiek.