Universiteit van Tilburg

Premier Balkenende spreker bij openingsconferentie Netspar

Wetenschapsnetwerk rond vergrijzingsproblematiek verenigt meest invloedrijke economen van Nederland

Op woensdag 30 maart 2005 vindt de opening plaats van het onderzoeksnetwerk Netspar (Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement). Dat gebeurt met een conferentie, waar Jan Peter Balkenende een inleiding verzorgt over maatschappelijke innovatie in relatie tot de vergrijzingsproblematiek. Netspar is een nieuw wetenschapsnetwerk rond levensloop, pensioenen en vergrijzing, waarvoor initiatiefnemer Lans Bovenberg de basis legde en in korte tijd een bedrag van meer dan 30 miljoen euro bijeen bracht.

Op de openingsconferentie van Netspar is Jan Peter Balkenende een van de twee `keynote' sprekers. Zijn lezing is getiteld `Societal innovation: New arrangements for enduring values'. De tweede `keynote' spreker is professor James Poterba van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij zal ingaan op de ervaringen in de VS met het toekennen van keuzevrijheid aan deelnemers ten aanzien van de opbouw van hun pensioenrechten.

Tevens zijn er lezingen van Olivia Mitchell (Wharton), Axel Börsch Supan (Mannheim) en Luis Viceira (Harvard). De buitenlandse sprekers hebben zitting in de Scientific Council van Netspar die het onderzoeksnetwerk met raad en daad bij staat. Het onderzoeksnetwerk is een initiatief van de Universiteit van Tilburg maar ook zusterfaculteiten (EUR, RUG, UM, UU, UvA, VU) en een aantal van hun onderzoekers participeren in het netwerk.

De Spinozapremie die topeconoom Bovenberg in 2004 ontving ligt aan de basis van Netspar, dat voor de komende zes jaar dertig miljoen euro ter beschikking heeft. Nadat Stichting Instituut GAK de Spinozapremie verdubbelde, sloot een groot aantal partners uit de private en publieke sector zich aan: ABN AMRO, ABP, Achmea, DNB, Fortis ASR, ING, Interpolis, Mn Services, PGGM, SFB groep, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de ministeries van SZW, EZ en Financiën. Het Innovatieplatform heeft het kabinet geadviseerd Netspar te erkennen als maatschappelijk/sociaal topinstituut (M/STI). Netspar heeft het initiatief genomen om binnen Europa tot meer samenwerking te komen tussen onderzoeksinstellingen op het gebied van pensioenen en vergrijzing.

Lans Bovenberg is, naast Theo Nijman en Arie Kapteyn, een van de drie wetenschappelijke directeuren. Naast onderzoek wordt ook een specifieke masteropleiding `Economics and Finance of Ageing' ontwikkeld. De aan Netspar verbonden onderzoekers (zoals Bovenberg en Teulings van de Universiteit van Amsterdam), behoren tot de meest invloedrijke en meest geciteerde economen van Nederland, zoals eind februari nog door het vakblad Economisch Statistische Berichten (ESB) werd vastgesteld.

Noot voor de pers
De pers wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. Na de conferentie rond 17.15 uur wordt er bij voldoende belangstelling een persmoment georganiseerd met de mogelijkheid om vragen te stellen aan Lans Bovenberg, andere onderzoekers en mogelijk premier Balkenende. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ludwina van der Wijst, projectmanager Netspar (013-466 8220, L.M.E.vdrWijst@uvt.nl) of Clemens van Diek, hoofd communicatie FEB (013-466 2500, C.vanDiek@uvt.nl).
Persberichten van de UvT: www.uvt.nl/persberichten. Meer informatie over Netspar vindt u op www.netspar.nl.