Gemeente Weert

PERSBERICHT

22 maart 2005

Gemeenteraden Weert & Nederweert discussiëren over landbouwontwikkelingsgebieden

Op woensdag 30 maart discussiëren de gemeenteraden van Weert en Nederweert over de inrichting van de landbouwontwikkelingsgebieden, de zoekgebieden voor het vestigen van intensieve veehouderijen. Deze LOG's zijn in Nederweert en Weert de enige gebieden waar nog nieuwe bedrijven in deze sector mogen komen. Beide gemeenten zijn bezig vast te leggen wáár in deze gebieden veehouderijbedrijven zich kunnen vestigen en hoe dat kan. Die uitwerking gebeurt samen met agrarische ondernemers en burgers. De discussie begint om 19.30 uur in het gemeentehuis van Nederweert.

De gemeenteraden en raadscommissies van Weert en Nederweert krijgen eerst een gezamenlijke presentatie van de plannen, waarna zij discussiëren over de begrenzing, vestigingsvormen en -voorwaarden voor de verschillende LOG's in de gemeenten. De gemeente Weert heeft diverse kleinere zoekgebieden, waarvan de belangrijkste in Tungelroy ligt. In de gemeente Nederweert gaat het om een gebied in een ring om Ospel, het bekende 'hoefijzer', en om een gebied aan de Booldersdijk in Nederweert. Nu het reconstructieplan van kracht is, moeten de gemeenten de exacte gebieden - en dus de locaties waar nieuwe intensieve veehouderijen zich kunnen vestigen - zelf vastleggen in hun bestemmingsplan buitengebied.

Aanmelden
Het gaat om een discussieavond, er worden dus geen besluiten genomen. De bijeenkomst is openbaar, dus geïnteresseerden kunnen komen luisteren. Het is echter niet de bedoeling dat zij zich tijdens deze avond in de discussie mengen. Omdat we veel toehoorders verwachten, vragen wij belangstellenden zich aan te melden. Dat kan bij de gemeente Weert, secretariaat sector Stadsontwikkeling, tel. 575 211 of bij de receptie van de gemeente Nederweert, tel. 677 111.

Ondernemers en burgers
Ook de afgelopen maanden is er al flink gewerkt. Er heeft inmiddels een discussie met enkele Weerter en Nederweerter ondernemers uit de sector over de LOG's plaatsgevonden. Ook een zogenaamde klankbordgroep, bestaande uit ondernemers, vertegenwoordigers van natuurorganisaties en burgers uit Weert en Nederweert, heeft zich uitgebreid gebogen over de voorstellen. Hun adviezen zijn opgenomen in de plannen die de gemeenteraden op 30 maart gepresenteerd krijgen.

Meepraten kan later
Beide gemeenten willen graag weten hoe hun inwoners en de dorpsraden denken over de landbouwontwikkelingsgebieden. Hiervoor vinden twee consultatiebijeenkomsten plaats. Op 18 april is er een bijeenkomst in het stadhuis van Weert, op 19 april in gemeenschapshuis Haaze-hoof in Ospel. Het exacte programma van deze bijeenkomsten wordt binnenkort bekend.

Als iedereen zijn of haar mening heeft kunnen geven, volgt in mei het eindrapport. Het is dan aan beide gemeenteraden om, als het goed is vóór de zomer, een besluit te nemen over nieuwvesting van intensieve veehouderijen.



Gemeente Weert