Erasmus MC


24-03-05: Erasmus MC ontwikkelt test om dialyse patiënten met risico op hartfalen op te sporen

Het herkennen van hemodialysepatiënten met een slechte hartfunctie is van groot belang om deze groep patiënten beter te kunnen behandelen. E.H.Y. Ie heeft een test ontwikkeld die betrouwbare meetresultaten oplevert. Dit beschrijft Ie in zijn proefschrift waarop hij woensdag 30 maart promoveert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Hemodialysepatiënten hebben een sterk verhoogde kans op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten. Het sterfterisico van een dialysepatiënt van 40 jaar is vergelijkbaar met dat van een niet-dialysepatiënt van 80 jaar. Een slechte hartfunctie kan leiden tot hartfalen waarbij het vochtgehalte toeneemt. Dialysepatiënten houden toch al veel vocht vast doordat hun nieren niet functioneren. Daarom is het lastig om vast te stellen of deze patiënten lijden aan een slechte hartfunctie danwel dat het een kwestie is van meer vocht onttrekken tijdens de dialyse.

Metingen van de hartfunctie worden beïnvloed door overvulling van het lichaam door vocht. In zijn onderzoek toont Ie aan in welke mate het vocht van invloed is op de metingen en op welke wijze de metingen moeten worden verricht. Hiernaast heeft hij een test ontwikkeld die minder gevoelig is voor de vochttoestand.
Een slechte hartfunctie kan ook leiden tot een acute lage bloeddruk tijdens de dialyse. Dit heeft vooral te maken met een slechte vullingsfunctie van het hart als gevolg van een verdikte hartspier, niet met een slechte pompfunctie. Ook om dit vast te stellen, is de ontwikkelde test van belang.