Gemeente Apeldoorn

Kinderen geven hun klimaatverwachtingen mee aan bestuurders en staatsecretaris Van Geel

Op 30 maart 2005 vergaderen provincies en gemeentes in Apeldoorn gezamenlijk over de aanpak hoe ze denken de uitstoot van de broeikasgassen terug te kunnen dringen. De bijeenkomst vormt een eerste stap naar lokaal beleid wat uiteindelijk moet leiden tot een gezond en leefbaar klimaat voor jongeren van vandaag de dag.

De aftrap voor de uitvoering van een lokaal programma om het broeikaseffect terug te dringen wordt gegegeven door staatsecretaris Van Geel van het ministerie van VROM in bijzijn van schoolkinderen uit Apeldoorn. Op deze voorjaarsdag zullen de kinderen in een sneeuwrijk landschap hun verwachtingen kenbaar aan de staatssecretaris en de aanwezige bestuurders van de 12 provincies en 238 gemeenten. Een situatie die in de nabije toekomst reël is. Deze verwachtingen hebben de kinderen de afgelopen week op school op papier gezet in de vorm tekeningen en gedichten. De kinderen zullen van de staatssecretaris en de overige aanwezige bestuurders willen weten of hun kinderen straks ook nog in de sneeuw kunnen spelen.

De boodschap die de kinderen mee geven aan de staatssecretaris en de lokale en regionale bestuurders wordt opgenomen op video. De videoband wordt door de kinderen samen met de staatssecretaris begraven onder het stadhuis van Apeldoorn. Waarbij aan elkaar de belofte wordt gedaan om over 30 jaar gezamenlijk de videoband te bekijken en te toetsen of het beleid wat 30 maart is uitgezet ook daadwerkelijk heeft geleid tot een gezond en leefbaar klimaat voor hun kinderen. Voor dat ze dit doen zullen zij samen met de staatssecretaris, een aantal gedeputeerden van de provincies en burgemeesters en wethouders het internationale klimaatsymbool sneeuwvrij maken.

In 2002 hebben alle 238 gemeenten, 12 provincies en de rijksoverheid het zogenaamde BANS klimaatconvenant ondertekend. In dit convenant is afgesproken dat provincies en gemeenten zich meer gaan inzetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Om dit mogelijk te maken stelt het ministerie van VROM 30 miljoen euro beschikbaar. Apeldoorn is één van de gemeenten die van het ministerie subsidie heeft ontvangen om bij haar bewoners en bedrijfsleven meer energiebesparing te bereiken en ze te stimuleren duurzame energie toe te passen. De gemeente wil in 2020 een energieneutrale stad zijn, wat inhoudt dat de stad op duurzame wijze voldoende energie op wekt om alle huizen en bedrijven te kunnen voorzien van elektriciteit.

Voor het laatst bijgewerkt op: 25-mrt-2005 10:11