Gemeente Tilburg

Datum
25 maart 2005

Tilburg biedt nu al mogelijkheid voor

snellere bodemsanering

Gemeente loopt vooruit op toekomstige regelgeving

De gemeente Tilburg neemt vanaf 30 maart as. deel aan de pilot Besluit Uniforme Sanering (BUS), van het ministerie van VROM. Het BUS is een eenvoudige meldingsprocedure voor bepaalde soorten kleinere bodemsaneringen. "Het grote voordeel hiervan is dat als men vervuilde grond wil aanpakken daar niet meer maanden op hoeft te wachten als bodemverontreiniging wordt geconstateerd", aldus wethouder L. Visschers (milieu). "Hierdoor kan de vertraging bij werkzaamheden of bouwprojecten waar bodemverontreiniging wordt aangetroffen aanzienlijk worden verkort". Eind 2005 zal het VROM-besluit wettelijk in werking treden. Wethouder Visschers: "Daar willen wij niet op wachten. Het ministerie van VROM wil de komende maanden de proef op de som nemen, wij hebben ons hiervoor aangemeld. In de pilot wordt de regeling getest. Op die manier weten we zeker dat de procedure ook daadwerkelijk werkt op het moment dat die in werking treedt".

Sneller saneren

Een procedure voor een bodemsanering is voor een saneerder vaak een langdurige en kostbare kwestie. Zelfs als het gaat om de aanpak van een kleine bodemverontreiniging kan het een paar maanden duren voordat men aan de slag kan. Met het BUS verandert dit, een saneerder vijf weken na melding van de sanering kan starten met het schoonmaken van de grond. Visschers: "Tijdrovende procedures passen niet meer in een tijd waarin de overheid daadkrachtig en slagvaardig wil werken en meer verantwoordelijkheden bij de burger legt. Bovendien willen we maatschappelijke problemen als bodemvervuiling efficiënt aanpakken. Daadkracht vraagt om duidelijke regels, heldere procedures en korte doorlooptijden. Met het BUS wordt een goede stap in die richting genomen".

Saneerders aan zet

Op dit moment bepaalt de gemeente welk gedeelte van een bodemverontreiniging wordt gesaneerd. Voor eigenaars van de verontreiniging is dit vaak een te hoge drempel om de bodemsanering door te zetten. Een groot perceel saneren kost immers veel geld. Het BUS brengt hier verandering in. Eigenaars stellen zelf de saneringslocatie vast. Het BUS plaatst daarmee niet de regels voorop, maar gaat uit van wat maatschappelijk zinvol is. Voor de eigenaars van verontreinigde grond nemen de kosten door dit uitgangspunt af. Belangstellenden kunnen meer informatie vinden over de typen bodemsanering via www.vrom.nl/bodemverontreiniging.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Afdeling Communicatie, telefoon 013 542 88 19 Thomas Heesters, woordvoerder wethouder Visschers, telefoon 013 542 99 52


---- --