Gemeente Putten

Toewijzing koopwoningen en kavels

Gemeente Putten en Rode Kruis tekenen convenant (24-03-2005)


---

Putten, 24 maart 2005

De gemeente Putten en het Rode Kruis gaan een overeenkomst aan voor gebruikmaking van diensten van het Nederlandse Rode Kruis bij de opvang en verzorging van personen bij rampen en zware ongevallen.

Burgemeester mr. B.J. van Putten en een vertegenwoordiging van het district Noordwest-Veluwe van het Rode Kruis zullen woensdag 30 maart 2005 om 14.00 uur in het gemeentehuis van Putten de overeenkomst ondertekenen.

Met het aangaan van deze overeenkomst sluit Putten aan bij de andere ISV-gemeenten die al gebruik maken van de diensten van het Rode Kruis. In alle zes de ISV-gemeenten wordt nu bij rampen en calamiteiten dezelfde werkwijze gehanteerd. Dit komt ten goede aan de onderlinge afstemming van het rampenplan.

Bij een calamiteit waarbij personen opgevangen moeten worden in een opvangcentrum, heeft de gemeente volgens het rampenplan de verantwoordelijkheid daarvoor te zorgen. De ervaringen die zijn opgedaan tijdens de ramp in o.a. Enschede, hebben geleerd dat bij de aanpak van een dergelijke calamiteit de gemeente al snel menskracht te kort komt. Dankzij de overeenkomst levert het Rode Kruis gegarandeerd voldoende mensen voor ondersteunende taken op de opvanglocatie. Daarbij valt te denken aan de sociale hulpverlening, bijvoorbeeld ondersteuning van de catering en huishoudelijke taken, sociale activiteiten, registratie van personen en EHBO. Overigens vinden deze werkzaamheden plaats onder regie van de gemeente, die eindverant­ woordelijke blijft.

Werving

Om aan de afspraken te voldoen, gaat het Rode Kruis één tot twee opvangteams samenstellen. Hiervoor worden vrijwilligers geworven: zij worden lid van het Rode Kruis en krijgen een interne opleiding. In overleg met de gemeente en de afdeling Putten van de EHBO is afge­ sproken dat op dinsdag 5 april een informatieavond wordt gehouden voor geïnteresseerden van de plaatselijke EHBO. Zij zijn immers al opgeleid als EHBO-er en hebben o.a. ervaring bij optreden in groepsverband.