PLAN NEDERLAND

Van Ardenne geeft startsein onderwijscampagne Rap4Rights

Persuitnodiging 29 maart 2005

Scholieren van negen VMBO-scholen verheffen in eigenzinnige acts hun stem over kinderrechten wereldwijd!

Minister van ardenne geeft op landelijke manifestatie het startsein van de onderwijscampagne 'rap4rights' van plan nederland

Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking geeft op woensdag 30 maart op een grootse landelijke manifestatie in poppodium Tivoli in Utrecht de officiële aftrap voor de landelijke introductie van 'Rap4Rights', een onderwijscampagne voor het VMBO van Plan Nederland. Rap4Rights is een onderwijscampagne over het leven van jongeren in moeilijke omstandigheden in ontwikkelingslanden. 1000 VMBO scholieren van vier grote steden in Nederland hebben de afgelopen 4 maanden hard gewerkt om via eigenzinnige muzikale of theatrale acts hun mening te geven over het belang van kinderrechten wereldwijd. Aan de hand van het lespakket Rap4Rights deden ze inspiratie op over het leven van leeftijdsgenoten in Indonesië, Honduras en Sierra Leone. Thema's als kinderarbeid, kinderprostitutie en geweld vertaalden ze op artistieke wijze naar hun eigen leefwereld. Uit de voorrondes in november zijn 9 winnende acts gekomen. Op 30 maart zullen deze winnaars hun muzikale en creatieve krachten meten voor een gehoor van ruim duizend scholieren. Een professionele jury zal beoordelen wie het meest eigenzinnig het thema 'Kinderrechten Wereldwijd'onder de aandacht van de leeftijdsgenoten - en de minister - kan brengen. Plan Nederland ziet Rap4Rights als een innovatieve methodiek om jongeren van het VMBO te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. Tijdens dit project had Plan Nederland grote waardering voor de eigenwijze en betrokken houding van de deelnemende VMBO-scholieren met hun leeftijdsgenoten in het Zuiden. Ook de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking hecht grote waarde aan jongerenparticipatie binnen ontwikkelingssamenwerking en zal om die reden aanwezig zijn tijdens de manifestatie.

Lespakket Rap4Rights
Tijdens deze spannende finale krijgt de minister het eerste lespakket overhandigd en maakt de jury bekend welke school het thema het meest treffend heeft verbeeld en de 'Rap4Rights'-bokaal mee naar huis mag nemen. De populaire rapper Lange Frans neemt de presentatie voor zijn rekening. 'Koning van de Rap' Kees de Koning en PvdA-kamerlid John Leerdam zullen als juryleden alle acts beoordelen. Ook u bent van harte uitgenodigd om deze spannende finale bij te wonen.

'Landelijke kick-off 'Rap4Rights'
De grote manifestatie op 30 maart is de landelijke kick-off van 'Rap4Rights', de onderwijscampagne over kinderrechten wereldwijd, die Plan met het Utrechts Centrum voor de Kunsten heeft ontwikkeld. Tijdens de finale in Tivoli - Oudegracht 245 in Utrecht - brengen negen scholen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Breda hun acts voor het voetlicht. De manifestatie gaat om 15.30 uur van start en duurt tot 17.00 uur.

We verzoeken u vriendelijk ons via bijgaand antwoordformulier te laten weten of u hierbij aanwezig zult zijn. Wilt u het antwoordformulier vóór 29 maart a.s. faxen of mailen aan:
TBWA/PR Company, t.a.v. Esmeralda Oudejans, faxnummer: (020) 571 56 91,
e-mail: esmeralda.oudejans@prcompany.nl


--------------------------

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan werkt voor kinderen. Plan is een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie en stelt zich tot doel de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en de gemeenschappen waarin zij leven blijvend te verbeteren. Plan doet dit met kindgerichte gemeenschapsprojecten in 45 programmalanden.


- ANTWOORDFORMULIER -

Uitreiking 'Rap4Rights'-bokaal door minister van Ardenne op 30 maart in Tivoli


-- Ja, ik ben op woensdag 30 maart tussen 15.30 en 17.00 uur aanwezig op de landelijke 'Rap4Rights'-manifestatie in Tivoli, Oudegracht 245 in Utrecht.


-- Nee, ik ben helaas verhinderd, maar ontvang graag meer informatie over de onderwijscampagne 'Rap4Rights' van Plan Nederland.

Naam:................................................................. ...

Medium:............................................................... ...

Telefoonnummer:....................................................... ...

Faxnummer:............................................................ ...

E-mailadres:.......................................................... ..

Gelieve dit antwoordformulier graag uiterlijk op dinsdag 29 maart a.s. faxen of mailen naar:
TBWA PR Company, t.a.v. Esmeralda Oudejans; faxnummer (020) 57 15 691;
e-mail: esmeralda.oudejans@prcompany.nl

29 mrt 05 14:05