Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum Nummer persbericht
29 maart 2005 l011

Tentoonstelling:
"Onze oude buren; vondsten en verhalen uit de bodem van de stad"

Zo'n dertig gemeentelijke archeologen zochten een voorwerp uit dat sterk tot hun verbeelding spreekt. Van een loden Romeinse slingerkogel tot middeleeuwse wollen kindersokken. Het leidde tot een reizende expositie. In kijkdozen met illustraties verbeelden de archeologische vondsten scènes uit het leven van vroegere bewoners van steden. De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Convent van Gemeentelijke Archeologen, dat hiermee een beeld wil geven van de resultaten van archeologisch onderzoek in de steden. Vanaf 30 maart is de expositie te vinden in het Nijmeegse Open Huis.

Zeker in de steden staat de archeologie heel dicht bij de burger van nu: de opgravingsputten liggen naast de deur en langs de drukke straten, en de resultaten komen snel in de krant, op de lokale zender en in het plaatselijk museum. Daardoor staan de vroegere bewoners van de stad heel dicht bij ons; het zijn letterlijk onze oude buren, mensen die leefden op dezelfde plaats als waar wij nu wonen. De dingen die ze hebben achtergelaten, leveren merkwaardige, amusante, ontroerende en altijd leerzame verhalen op.

De gemeentelijke archeologen hebben ieder een voorwerp uitgezocht dat sterk tot hun verbeelding spreekt. Daardoor is er een grote variatie te zien aan bijzondere vondsten, zoals Romeinse loden slingerkogels uit Velsen, een houten boemerang uit het begin van de jaartelling, gevonden in Vlaardingen, middeleeuwse wollen kindersokken uit Groningen, een middeleeuws kattenskelet uit Venlo en een 16de-eeuwse tinnen kan die op mysterieuze wijze in een Delftse beerput terecht is gekomen. Uit de Nijmeegse bodem stamt de afdruk van een bespijkerde schoen van een Romeinse soldaat. Die liet zijn sporen na in het nog natte cement bij het hoofdkwartier van zijn legerplaats op de Hunerberg.

In 1960 werd de eerste gemeentelijke archeoloog aangesteld in Rotterdam. Later volgen ook andere grote en kleinere gemeenten, waaronder Nijmegen (1989). Inmiddels zijn er 35 gemeenten die een eigen archeoloog in dienst hebben. Zij zijn allemaal lid van het Convent van Gemeentelijke Archeologen (CGA), de vereniging die al ruim 25 jaar de belangen van de gemeentelijke archeologie behartigt.

De tentoonstelling is samengesteld door TGV-Leiden, de illustraties zijn van Kelvin Wilson.
Er hoort bij de tentoonstelling ook een begeleidend boekje, dat te verkrijgen is op de tentoonstellingslocatie of te bestellen is bij het secretariaat van het Convent van Gemeentelijke Archeologen (cga@erfgoedhuis.nl of tel. 020-4276712)

Adres: Gemeentelijk Informatiecentrum Open Huis, Mariënburg 75, Nijmegen. Tijd: de opening door wethouder Paul Depla vindt plaats op woensdag 30 maart om 15.00 uur.
De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen van 31 maart tot 4 mei. Openingstijden: ma./di./wo./vr. 9.00-17.00 uur, do. 13.00-20.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand 10.00-16.00 uur. Toegang gratis.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380