Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
24 maart 2005
Ons kenmerk
DGP/MDV/U.05.00724
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk

-
Onderwerp
OV-chipkaart

Geachte voorzitter,

Ter voorbereiding op het Algemeen Overleg over de OV-chipkaart van 30 maart 2005 bericht ik u over de actuele stand van zaken rond de launch in Rotterdam. Dit is een aanvulling op mijn brief van 16 februari 2005, waarin ik u uitgebreider heb geïnformeerd over de stand van zaken rond de OV- chipkaart.
Ten opzichte van die brief is er alleen een verandering te melden van de aanpak en de tijdplanning van de launch. Voorts meld ik kort iets over het menselijk toezicht.

De betrokken vervoerbedrijven hebben mij geïnformeerd dat de opbouw naar de launch is aangepast. De eerdere wens van de bedrijven om vanaf de start het chipkaartsysteem volledig en voor alle reizigers in werking te hebben leidt tot teveel risico's. Om de betrouwbaarheid van het systeem voor de klant te garanderen, is ervoor gekozen de launch uit te voeren op basis van een stapsgewijze opbouw van de functionaliteiten en aantal gebruikers van het systeem. Volgende maand wordt gestart met het testen van de werking van het systeem (hard- en software) per bedrijf. Dit gebeurt met een kleine groep geselecteerde testreizigers. Reizigers kunnen tijdens deze fase met de OV- chipkaart bij de afzonderlijke aangesloten OV-bedrijven terecht, maar nog niet overstappen tussen de bedrijven. Het belangrijkste resultaat van deze fase is dat de basis werkt: reizigers "checken in" en "checken uit", de bedragen worden van de kaart afgeschreven of de kaartlezer herkent het produkt dat op de kaart staat. Als alles naar behoren werkt zal de groep reizigers stap voor stap worden uitgebreid tot een volledige test van het systeem (alle functionaliteiten, inclusief overstap, en een groot aantal reizigers), waarmee de launch een feit is.

Ik constateer hieruit dat er wel enige vertraging is voor het moment waarop reizigers met een en dezelfde chipkaart bij alle drie betrokken bedrijven kunnen reizen. Dit is inmiddels ook door de bedrijven bevestigd. Dit moment is nu voorzien voor half juni in plaats van begin april. De stapsgewijze aanpak van de launch heeft geen consequenties voor de kwaliteit van de op te leveren gegevens voor het go-no go besluit zoals dat in mijn brief van 16 februari 2005 is beschreven. Of ik dit besluit nog steeds in september kan nemen is afhankelijk van de tijdige oplevering van de onderzoeksresultaten door de bedrijven. Ik ben nu in overleg met de bedrijven om per onderzoeksresultaat te bekijken wat de gevolgen van de vertraging is voor de algehele planning van het go/no go besluit.

Zoals u weet hecht ik veel waarde aan sociale veiligheid in het OV. Ik heb bij de bedrijven nogmaals nagevraagd hoe ze omgaan met menselijk toezicht tijdens de launch van de chipkaart. De bedrijven hebben mij gemeld dat medewerkers van de vervoerbedrijven aanwezig zullen zijn op de metrostations die afgesloten worden en op alle NS-stations om reizigers te helpen en te adviseren. Daarnaast zijn in de treinen de conducteurs beschikbaar die reizigers van advies en hulp kunnen voorzien.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Karla Peijs