Praktijkonderzoek Veehouderij

Alternatieven voor grondgebruik in Groene Hart

Wageningen UR heeft drie alternatieve vormen van grondgebruik ontwikkeld voor het westelijk veenweidegebied ("Het Groene Hart van Holland"). Ze kunnen een basis zijn voor een duurzame toekomst van het veenweidegebied.

In de brochure `Veensprong - alternatieve vormen van grondgebruik in het veenweidegebied' beschrijven onderzoekers van de Animal Sciences Group en Alterra van Wageningen UR de volgende alternatieve vormen van grondexploitatie:

* Everglades in de polder;

* Het Toscane van Nederland;

* Het melkveehouderijbedrijf nieuwe stijl.

In alle drie de varianten staan behoud en versterking van de bestaande, maar ook de ontwikkeling van `nieuwe' gebiedskwaliteiten voorop. De brochure is te downloaden op www.syscope.nl

Bij de actuele discussie over beheer en ontwikkeling van het veenweidelandschap is veelal behoud van het bestaande landschap het uitgangspunt. In de afgelopen 1000 jaar is dit typische Hollandse landschap echter veel dynamischer geweest dan menigeen denkt, zo stellen de onderzoekers. Dit biedt in hun visie ruimte voor andere vormen van beheer van het veenweidegebied dan louter het romantische beeld van koeien in een kleinschalig landschap. Die andere vormen zijn bijvoorbeeld:

* grootschalige melkveebedrijven met 100-en koeien per bedrijf;
* verbeteren van de toegankelijkheid, zodat het landschap dat de 17e eeuwse meesters inspireerde echt beleefd kan worden;
* natuurontwikkeling;

* CO vastleggen door moerasgebieden (everglades) in de polder.

De drie alternatieven kunnen volgens de onderzoekers in de praktijk mogelijk naast elkaar voorkomen. Wel vergt het alternatieve grondgebruik nieuwe bedrijfsconcepten.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 30-03-2005 08:38.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl