Provincie Limburg

Ontwerpbeschikking revisievergunning voor gehele site Chemelot vastgesteld

Gedeputeerde Staten hebben de ontwerpbeschikking voor de gehele site Chemelot vastgesteld. Voordeel van deze ontwerpbeschikking voor de Provincie: een duidelijke verantwoordelijkheidsstructuur en een beter handhavingsinstrument. Voordeel voor de omgeving: een duidelijk beeld van de totale milieubelasting van alle activiteiten die plaatsvinden op de site Chemelot. Voor bedrijven levert deze ontwerpvergunning een administratieve lastenverlichting op. Met deze vergunning wordt tevens de begrenzing van de site Chemelot vastgelegd.

Chemelot Site Permit B.V. (CSP), de nieuw opgerichte rechtspersoon, heeft zeggenschap over het handelen van alle andere rechtspersonen (site-users) op de site Chemelot op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Dit betekent ook dat CSP verantwoordelijk is voor het handelen van de andere rechtspersonen op VGM-gebied en daarop door het College van Gedeputeerde Staten kan worden aangesproken. Voor de omgeving betekent het verlenen van één revisievergunning voor de gehele site Chemelot dat zij in elke toekomstige vergunning-procedure niet alleen inzicht in de milieubelasting van de nieuwe installatie krijgt, maar ook op de totale milieubelasting van de site Chemelot. Voor de Provincie levert de vergunning een duidelijke verantwoordelijkheidsstructuur op nu CSP op de site de verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid draagt. Bij de vergunningverlening voor een nieuwe installatie op de site Chemelot moet de Provincie afwegen of dit in het kader van de totale milieubelasting mogelijk is. Voor de bedrijven op de site betekent het een administratieve lastenverlichting. Zij hoeven namelijk slechts één milieujaarverslag, bedrijfsmilieuplan en veiligheidsrapport voor de gehele site op te stellen.

Het ontwerpbesluit is tot stand gekomen in nauw overleg met de VROM-Inspectie Regio Zuid, de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein en het Waterschap Roer en Overmaas. Daarnaast is het ontwerpbesluit, voordat het werd vastgesteld, toegelicht aan buurtplatforms van de wijken die in de nabijheid van site Chemelot gelegen zijn.

30-3-2005 09:45