Gemeente Zwolle

Zwolle start proef gescheiden inzameling incontinentiemateriaal

Luiers en ander incontinentiemateriaal hoeven voortaan niet meer in de vuilnisemmer, maar kunnen apart aangeboden worden. ROVA start in opdracht van de gemeente Zwolle met een pilot met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal. De proef start over twee maanden in de wijken Holtenbroek en Aa-landen en duurt een jaar.

In Zwolle wordt jaarlijks 1500 ton incontinentiemateriaal opgehaald. Dit is ruim 5% van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval. Van gebruikt incontinentiemateriaal kunnen nieuwe grondstoffen gemaakt worden. De kunststoffen worden opnieuw gebruikt in de kunststoffenindustrie. Van de papiervezels kan hoogwaardig gerecycled papier gemaakt worden en het restant wordt gecomposteerd. De gemeente Zwolle wil in Holtenbroek en Aalanden een proef starten met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal. Dat houdt in dat op (vrijwillig) deelnemende kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en verzorgingstehuizen met aanleunwoningen speciale containers geplaatst worden waar het incontinentiemateriaal ingeworpen kan worden. Op deze plekken komt over het algemeen het meeste incontinentiemateriaal vrij. Potentiële deelnemers ontvangen binnenkort een brief van de gemeente waarin ze worden opgeroepen mee te doen aan de proef.

Geslaagd
Inzamelcijfers wijzen uit dat er in Holtenbroek en Aa-landen samen jaarlijks 400 ton incontinentiemateriaal vrijkomt. De proef is geslaagd wanneer 25% van deze hoeveelheid gescheiden aangeboden wordt. Dat komt neer op 100 ton. Wanneer de proef slaagt, wordt het inzamelsysteem wellicht voor heel Zwolle ingevoerd. De gemeenteraad moet daar uiteindelijk een uitspraak over doen.