Commissie Gelijke Behandeling

30-03-2005 65 jaar geen harde grens in vrije beroepen In gewone arbeidsrelaties is de pensioendatum duidelijk vastgesteld. Mensen die de leeftijd van 65 jaar bereiken gaan automatisch met pensioen. In de vrije beroepen is dit echter niet geregeld. Zo zijn er zorgverzekeraars die de leeftijdsgrens van 65 jaar hanteren bij het afsluiten van zorgcontracten met bijvoorbeeld artsen. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft onlangs twee oordelen omtrent de pensioenleeftijd in het vrije beroep uitgebracht.

Een 80-jarige huisarts uit Amsterdam heeft een praktijk met 2000 patiënten. Hij heeft zorg overeenkomsten afgesloten met veertien zorgverzekeraars. Eén zorgverzekeraar sluit al enige tijd geen zorgovereenkomsten meer met hem af vanwege zijn leeftijd. Door deze zorgverzekeraar ondervindt de huisarts beperkingen in het verwerven van inkomsten en daarmee in de mogelijkheden tot uitoefening van het vrije beroep van huisarts. Dit is volgens de CGB in strijd met de WGBL. De rechtvaardiging van dit onderscheid bestaat volgens de zorgverzekeraar onder meer uit de bewaking van de kwaliteit van de huisartsgeneeskundige zorg. De Commissie is van oordeel dat de beroepsgroep de kwaliteit van de huisartsgeneeskundige zorg afdoende bewaakt door een tweetal methoden. De eerste methode is dat de Huisarts en Verpleeghuisarts Registratie Commissie eens in de vijf jaar toetst of de huisarts nog voldoet aan de voorwaarden voor inschrijving in het register van Huisartsen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. De tweede methode is het accreditatiesysteem. Er is daarom een alternatief middel voorhanden voor het waarborgen van de kwaliteit van de huisartsgeneeskundige zorg, waarmee geen of minder onderscheid wordt gemaakt. (oordeel 2005-49)

Bij bijvoorbeeld de psychotherapeuten ligt dat iets anders. Deze beroepsgroep heeft zover de CGB heeft kunnen achterhalen momenteel (nog) geen eigen kwaliteitssysteem. Hierdoor kan de zorgverzekeraar er niet vanuit gaan dat iedere psychotherapeut een voldoende kwaliteitsniveau beschikt om een goede dienstverlening te garanderen. De algemeen geldende pensioenleeftijd mag hier dus vooralsnog gehanteerd worden. Zodra psychotherapeuten een eigen, goed functionerend kwaliteitssysteem hanteren, is voor zorgverzekeraars de bewaking van de kwaliteit geen objectieve reden meer om de leeftijdsgrens van 65 jaar te hanteren. (oordeel 2005-50)

De volledige oordelen (2005-49 en 50) zijn te vinden op de website van de CGB (www.cgb.nl).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Commissie Gelijke Behandeling (CGB)
Silvia Rollfs of Roelofs
T 030 888 38 88
M 06 481 300 42

Kleinesingel 1-3 | Postbus 16001 | 3500 DA Utrecht | T 030 888 3883 | info@cgb.nl