Robeco

Home Help Disclaimer E-mail Privacy Sitemap Begrippen

Robeco In 2004; Beheerd Vermogen +4,6%; Operationele Winst +3%

30 mrt 2005

In 2004 verbeterde Robeco de operationele winst met 3% tot EUR 187,0 miljoen. Het beheerd vermogen steeg met 4.6% tot EUR 113,2 miljard. Deze positieve resultaten werden geboekt ondanks het feit dat vermogensbeheerders in Europa toenemende concurrentie ondervonden. De ooit zo comfortabele en beschermde positie die vermogensbeheerders dankzij eigen distributiekanalen genoten komt geleidelijk onder druk te staan. De trend van open architecture zet zich langzaam maar zeker voort. Bovendien is de vraag naar beleggingsfondsen vanuit particuliere beleggers in Europa, vooral in Nederland, als gevolg van het beursklimaat van de afgelopen jaren gedaald. Robeco liet in 2004 zien dat alternatieve producten wel aan de specifieke behoeften van klanten tegemoetkomen.

Beheerd vermogen
Robecos beheerd vermogen steeg met 4.6% tot EUR 113,2 miljard door een positief beleggingsresultaat en netto cashflow van klanten. Het beleggingsresultaat bedroeg EUR 4,6 miljard en was vooral te danken aan de aantrekkende kapitaalmarkten. De waardedaling van de dollar in 2004 had een negatief effect op het resultaat. Robeco realiseerde een netto cashflow van EUR 1,1 miljard.

Een netto cash inflow van EUR 2,4 miljard was afkomstig van retailklanten die belegden in de Amerikaanse beleggingsfondsen en in Europese gestructureerde producten. Bij institutionele klanten daarentegen was sprake van een netto cash outflow van EUR 1,3 miljard, voornamelijk onder Amerikaanse klanten. Het ging hier vooral om institutionele mandaten met een relatief lage fee. Overige verliezen, bij elkaar EUR 0.7 miljard, bestaan uit jaarlijkse dividend- en rente-uitkeringen aan beleggers, alsmede de beëindiging van een overeenkomst voor onroerendgoedbeleggingen.

Vermeldenswaard is verder dat Robeco in 2004 enige tijd op de eerste plaats heeft gestaan in het overzicht van Europese vastrentende vermogensbeheerders van Global Investor, gebaseerd op de Morningstar-ratings van de in Europa beheerde vastrentende fondsen.

Operationele winst
In 2004 verbeterde Robeco zijn operationele winst met 3% tot EUR 187.0 miljoen. Deze stijging werd veroorzaakt door de blijvend sterke groei op het gebied van alternative investments. Het succes op dit gebied kreeg een sterke impuls door het ontwikkelen en distribueren van unieke gestructureerde producten, die de absolute rendementen van hedgefondsen combineren met de zekerheid van de Triple A-status van de Rabobank. Het managed futures hedgefonds, Transtrend, liet uitstekende resultaten zien in 2004. De combinatie van het sterke track record met de toegenomen omvang van het fonds heeft geleid tot een verdere stijging van de performance fees. Deels als gevolg van de grotere schaal van de activiteiten op het gebied van alternative investments is het relatieve belang van structuring fees afgenomen, terwijl de terugkerende inkomsten uit management fees zijn toegenomen. Hiermee is een solide basis gelegd voor toekomstige inkomsten.

Het succes op het gebied van alternative investments werd op afstand gevolgd door de ontwikkeling van traditionele producten. Hier ging de cashflow voornamelijk richting de vastrentende producten, terwijl er cash outflow was bij de aandelenproducten. De algemene beheervergoeding van de fondsen in Europa is in het verslagjaar verhoogd. Daar tegenover staat een versmalling van de spread. De distributievergoeding die eerst uit de spreadinkomsten werd bekostigd, wordt nu gefinancierd uit de beheervergoeding. Deze verandering werd doorgevoerd om de feestructuur in lijn te brengen met wat internationaal gebruikelijk is, en om de positie bij distributeurs van fondsen te versterken. Daarnaast hadden positieve ontwikkelingen op de kapitaalmarkten een positief effect op de management fees.

De goede resultaten werden in beperkte mate afgezwakt door de (aanhoudende) waardevermindering van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro, die een nadelig effect had op Robecos winstgevendheid.

Verwachting 2005
Robeco verwacht dat met het verbeterde beursklimaat het beheerd vermogen in 2005 verder zal stijgen, zowel door cash inflow als door beleggingsresultaat.

Geconsolideerde winst- en verliesrekening
voor de jaren eindigend op 31 december
(EUR x miljoen) 2004 2003

OPBRENGSTEN
Vergoedingen voor beheer en marktonderhoud 628.8 590.0 Opbrengsten bancaire activiteiten 78.5 83.6 Overige opbrengsten 35.3 30.9 Totale opbrengsten 742.6 704.5

BEDRIJFSLASTEN
Personeelskosten 217.4 208.4 Distributiekosten en directe kosten 183.4 152.9 Afschrijvingen 11.8 13.2 Overige kosten 143.0 148.7 Totaal bedrijfslasten 555.6 523.2

Bedrijfsresultaat 187.0 181.3

NIET-OPERATIONELE BATEN EN LASTEN
Rentebaten 21.9 12.6 Rentelasten 34.2 25.2 Resultaat deelnemingen 2.3 0.3 Totaal niet-operationele baten en lasten 10.0 12.9

Resultaat vóór belastingen 177.0 168.4

Belastingen 31.8 49.3

Groepsresultaat na belastingen 145.2 119.1

Belang van derden 0.3 6.3

Nettowinst 145.5 112.8

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen, evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.

De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verspreid. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors). Daarnaast is er een kantoor in Bahrein.

Robeco is het volledig zelfstandig opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoogste Sustainability Cluster Score binnen de bancaire sector geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

[s?robeco.nl.dut.corporate_content.press.articles.2005.03.robeco_in_20 04;_beheerd_vermogen_+4,6%;_operationele_winst_+3%]