Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Bathmen te Paard mooie seizoensafsluiter

30/03/2005

Bathmen, 30 maart 2005
Dinsdagavond 29 maart stond Manege 't Ruiterkamp in Bathmen in het teken van de menavond. Op de openingsavond van Bathmen te Paard won de Duitse vierspanrijder Christoph Sandmann de wedstrijd en schreef daarmee voor het tweede achtereenvolgende jaar de Duits/Nederlandse Euregio competitie op zijn naam. Tom Engbers won de wedstrijd bij de tweespannen, terwijl Aart van de Kamp junior met zijn bonte Shetlanders de overwinning wegkaapte bij de vierspan pony's.

In tegenstelling tot voorgaande jaren had de organisatie dit jaar de regionale rubrieken laten vervallen en kwam slechts de top aan start, wat voor een avondvullend en aantrekkelijk programma zorgde. De tweespanrijders hadden zich middels de Ems-Dollart Cup voor Duitse en Nederlandse menners weten te kwalificeren voor deelname aan Bathmen. De 17-jarige Tom Engbers uit Vasse bleef met de Westfalen ruin Macho en de KWPN-er Rockefeller de Duitse tweespanrijder Carsten Moss voor. De 32-jarige Moss reed met zijn Orlov draver schimmels een snelle, maar safe rit: `Ik kon wel harder maar wilde geen fouten maken.' Rens Egberink startte met zijn succesvolle tweespan Friezen Jord en Jelle, maar zag zijn koets in de tweede manche gaan scharen en kon niet vermijden dat hij er een balletje aftikte. De klasse 1 en 2 kampioen van 2004 eindigde hierdoor op de derde plaats. Henk Garrits uit Lieren had van de organisatie een wild card ontvangen, maar kwam met zijn vaste span KWPN-ers Boy en Leroy niet verder dan de zesde plaats.

Bij de vierspan pony's ging de strijd tussen Aart van de Kamp junior en Peter de Koning. De Koning was sneller in de eerste manche, maar Van de Kamp passeerde de finish net iets sneller in de tweede manche. De tijden van beide manches werden bij elkaar opgeteld, waardoor de 25-jarige Van de Kamp het oranje lint kreeg uitgereikt. Vader Aart van de Kamp senior was dit keer minder succesvol. `Mijn rechtsvoor pony wilde niet meekomen in de snelle wendingen. In de eerste manche maakte ik zelf een fout en moest daardoor een extra rondje rijden. Bij het binnenrijden van de tweede manche had ik al geen goed gevoel en dat is helaas uitgekomen.' Van de Kamp senior eindigde in Bathmen op een voor hem ongebruikelijke laatste plaats.

Bij de vierspan paarden zou het er om spannen wie de derde editie van de Euregio competitie op zijn naam zou schrijven. Mark Weusthof ging aan de leiding maar zag zijn kansen op de overwinning aan zich voorbij gaan nadat hij in de eerste manche van het door parcoursbouwersteam Brink ontworpen parcours de fout in ging. De lange menner uit Rossum tikte er in het begin van het parcours al twee ballen af en verloor kostbare seconden in de strobalen hindernis toen hij een lus in zijn leidsels te vroeg losliet. In de tweede manche liet Weusthof echter zien dat hij over de nodige kwaliteiten beschikte en zette de snelste tijd van de avond neer. Met de zesde plaats in de finale eindigde Weusthof in het eindklassement van de Euregio competitie toch nog op de tweede plaats. Zoals gezegd won Christoph Sandmann onder toeziend oog van ruim 1000 toeschouwers in manege 't Ruiterkamp de wedstrijd. Nadat hij zag dat zijn grootste concurrent Mark Weusthof in de fout was gegaan, reed de vierspanrijder uit het Duitse Lähden een snelle maar safe rit met zijn geroutineerde span, bestaande uit Duitse warmbloedpaarden en Franse dravers, die hij tevens inzet tijdens het outdoor seizoen. Sandmann's landgenoot Rainer Duen eindigde met zijn span Oldenburgers op de tweede plaats, voor de regerend Nederlands Kampioen Koos de Ronde, die eveneens een wild card had ontvangen. De Ronde had een gelegenheidsspan samengesteld, bestaande uit een aantal eigen paarden en een paard van zijn jongere broer Peter. Ook Twentenaar Herman ter Harmsel reed met een ander span: `Ik heb het hele seizoen meegereden met de indoors maar wilde eigenlijk mijn goede paarden niet meer inzetten zo kort voor aanvang van het buitenseizoen. Ik wilde toch graag meedoen, ook omdat het zo dicht bij huis is,' vertelt de Rijssenaar, die op een keurige vierde plaats eindigde. Mede-organisator Hans Heus uit Eerbeek eindigde met zijn Gelders Vierspan op de zevende plaats en kon hierdoor zijn derde plaats in het eindklassement van de Euregio competitie zeker stellen.

www.bathmentepaard.nl