Gemeente Bernheze


Beleidsregels veiligheidseisen bij de afgifte gedoogbeschikkingen bewoning recreatieverblijven

Op 7 december 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders van Bernheze de nota Onrechtmatig gebruik van recreatiewoningen gemeente Bernheze vastgesteld. Uit paragraaf 6.6 van deze Nota vloeit voort dat ons college op aanvraag en onder voorschriften over kan gaan tot het afgeven van persoonsgebonden gedoogbeschikkingen. Daarbij is onder andere als uitdrukkelijke voorwaarde gesteld dat het object dient te voldoen aan nader te stellen veiligheidseisen.

Het college heeft het uit oogpunt van rechtszekerheid wenselijk geacht om hiervoor een toetsingskader vast te stellen in de vorm van beleidsregels. Hierin staat vermeld aan welke eisen op het gebied van veiligheid een recreatieverblijf moet voldoen, wil de gebruiker in aanmerking komen voor een persoonsgebonden gedoogbeschikking. Het betreft onder andere eisen aan de minimale afstand tot naburige objecten, de bereikbaarheid voor hulpdiensten en de aanwezigheid van blusmiddelen.
De beleidsregels zijn door het college vastgesteld op 22 maart 2005 onder de benaming: Beleidsregels veiligheidseisen bij de afgifte gedoogbeschikkingen bewoning recreatieverblijven.

De in de beleidsregels opgenomen eisen worden door ons beschouwd als minimale eisen op het gebied van veiligheid. De ontvanger van een gedoogbeschikking dient te beseffen dat zijn of haar vakantieverblijf op deze en op andere punten nooit gelijkgesteld kan worden met een reguliere woning. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de ontvanger van de beschikking om zorg te dragen voor andere zaken die te maken hebben met de bewoonbaarheid van het receatieobject, zoals de aanwezigheid van voldoende ventilatie en isolatie.

De in de beleidsregels opgenomen eisen gelden naast de overige voorwaarden die in paragraaf 6.6.2. van de Nota zijn gesteld voor de beslissing op de aanvraag van een gedoogbeschikking.

Tegen het besluit tot vaststelling van deze beleidsregels is geen bezwaar of beroep mogelijk (artikel 8:2 Algemene wet bestuursrecht). De inwoners kunnen zich beroepen op de beleidsregels, het college behoudt echter de bevoegdheid om na een belangenafweging af te wijken van deze beleidsregels.
De volledige tekst van de beleidsregels ligt ter inzage in het gemeentehuis. Het bezoekadres is De Misse 4 in Heesch.