Gemeente Beuningen


Financiële tegemoetkoming voor ouderen

Het kabinet heeft in 2004 extra middelen toegevoegd aan het budget bijzondere bijstand. Deze middelen zijn vooral bedoeld om de inkomenspositie te verbeteren van de minima en de chronisch zieken en gehandicapten.
De raad heeft in de vergadering van 28 september 2004 besloten een financiële tegemoetkoming van EUR 200,- te verstrekken aan chronisch zieken en gehandicapten die van een minimuminkomen moeten rondkomen. Vanwege de beperkte financiële middelen was verstrekking van een extra bijdrage aan ouderen met een minimuminkomen toen niet mogelijk. Nu blijkt dat het aantal aanvragen voor een extra bijdrage achter blijft bij de raming die was gedaan. Het is daarom mogelijk om aan zelfstandig wonende ouderen met een minimuminkomen alsnog een financiële bijdrage te verstrekken van EUR 200,-. Het college van burgemeester en wethouders heeft daartoe onlangs een besluit genomen. De toekenning is éénmalig en geldt alleen voor dit jaar. Het bedrag van EUR 200,- wordt per gezinsverband uitgekeerd (alleenstaand/echtpaar/samenwonend).

Eenvoudige procedure voor ouderen die in 2004 kwijtschelding onroerende zaakbelasting hebben ontvangen
De mensen van 65 jaar en ouder die in 2004 in aanmerking kwamen voor kwijtschelding van de onroerende zaakbelasting (OZB) worden door de gemeente aangeschreven. Gelet op de criteria die gelden voor kwijtschelding OZB komen deze mensen ook voor de extra bijdrage van EUR 200,- in aanmerking. Binnenkort ontvangen deze mensen een brief van de gemeente waarin hen wordt gevraagd of zij voor de extra bijdrage in aanmerking willen komen.

Geen kwijtschelding OZB maar wel een minimuminkomen Heeft u in 2004 geen kwijtschelding van de OZB gekregen maar heeft u wel een minimuminkomen dan kunt u, als u ouder bent dan 65 jaar, ook een extra bijdrage krijgen van EUR 200,-. Om voor de extra bijdrage in aanmerking te komen dient u een aanvraagformulier in te leveren waarin u gevraagd wordt gegevens over uw financiële situatie te vermelden.

Hoe weet u of u voor de extra bijdrage in aanmerking komt? Bij de beoordeling van de vraag of u voor de extra bijdrage in aanmerking komt kijkt de gemeente o.a. naar uw inkomen en uw vermogen. Wanneer uw inkomen en vermogen lager is dan de bedragen zoals hieronder vermeldt komt u mogelijk voor de extra bijdrage in aanmerking.

Inkomensgrens

Vermogensgrens
alleenstaande + 65 jaar

EUR 828,50 per maand

EUR 5.105,-

echtpaar of samenwonend
beiden + 65 jaar

EUR 1.162,55 per maand

EUR 10.210,-

echtpaar of samenwonend
één partner + 65 jaar
één partner - 65 jaar

EUR 1.162,55 per maand

EUR 10.210,-

Informatie/indienen aanvraag
Voor informatie over de extra bijdrage of het indienen van een aanvraag kunt u contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken, tel. 024-6780800. Het telefonisch spreekuur is elke werkdag van 9.00 tot 10.00 uur. U kunt ook langskomen op maandag, woensdag of vrijdag tussen 10.00 tot 11.30 uur.