VVD



Nieuws

29 mrt 2005 - Zsolt Szabo: vuist maken tegen
aids in Zuid-Afrika

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft opheldering gevraagd aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over het Nederlandse aids beleid in Zuid-Afrika. Al een aantal jaren is bekend dat de regering van Zuid-Afrika onvoldoende inspanningen levert tegen Aids. President Mbeki is traag geweest in het verstrekken van aids-remmers waardoor onnodig veel mensen slachtoffer zijn geworden van deze vreselijke ziekte.

De minister van Volksgezondheid heeft reeds meerdere malen aangegeven dat het beste medicijn tegen aids gezonde voeding is, te weten aardappelen, rode bieten en knoflook. ,,Ik stel me de vraag of aids-bestrijding wel voldoende serieus wordt genomen in Zuid-Afrika aangezien schattingen aangeven dat mogelijk slechts 10% van het aantal hiv-positieve patiënten wordt bereikt met aids-remmers'', zegt VVD- woordvoerder Zsolt Szabo. ,,Tijdens mijn bezoek afgelopen jaar aan Zuidelijk Afrika viel me op dat westerse hulporganisaties veel energie stopten in de levering van voorbehoedsmiddelen maar dat de regeringen onvoldoende deden aan preventie. De vraag is derhalve of onze inspanningen niet teniet worden gedaan door de lakse houding van Afrikaanse regeringen.'' Tevens kan de vraag worden gesteld of organisaties als ICCO en de NOVIB voldoende effectief zijn in het uitoefenen van invloed op die regeringen. Vele wisselende seksuele contacten zijn in Afrika heel normaal maar funest voor de toekomst van die landen. 'Zolang de regeringen aldaar niet de handschoen oppakken en meer dwingen richting hun bevolking een cultuuromslag op het gebied van seksuele voorlichting en seksuele contacten bewerkstelligen, is het huidige aids-beleid vanuit ontwikkelingssamenwerking gelijk aan water naar de zee dragen' concludeert Szabo.

Hieronder treft u de vragen van Szabo.

Kamervragen Zsolt Szabo (VVD) aan minister Van Ardenne-van der Hoeven naar aanleiding van aids-bestrijding in Zuid-Afrika.

1. Is de minister op de hoogte van het artikel 'Zuid-Afrika lost aidsbelofte niet in' (NRC Handelsblad, 21 maart 2003?

2. Bent u het eens met de stelling van Fatima Hassan in het artikel dat de Zuid Afrikaanse regering gemengde signalen over aids-bestrijding blijft uitzenden?

3. Wat vindt u van de stelling van de minister van Volksgezondheid van Zuid-Afrika dat het beste medicijn tegen aids gezonde voeding is, te weten aardappelen, rode bieten en knoflook. Heeft u contact gezocht met de minister van Volksgezondheid over zijn oplossing voor het bestrijden van Aids en zo ja, welk resultaat heeft dit opgeleverd?

4. Is het correct dat de adviesraad van de minister, de National Aids Trust, sinds 2002 nog niet een keer bij elkaar is geweest alsook dat het beschikbare budget niet wordt uitgeput?

5. Is het juist dat in Zuid Afrika slechts 10% van het aantal hiv-positieve patiënten wordt bereikt met aids-remmers?

6. Op welke wijze heeft de Nederlandse regering succesvol bijgedragen aan de beïnvloeding van de Zuid-Afrikaanse regering op het gebied van Aids-bestrijding? Welke meetbare resultaten heeft dit opgeleverd?

7. Op welke wijze is het Stop Aids Now initiatief van het Aids Fonds, Hivos, ICCO, Memisa, Novib, Save the Children en World Population Foundation) van invloed geweest op het beleid van de Zuid Afrikaanse regering? Welke meetbare resultaten heeft dit opgeleverd?

8. Deelt u de mening van de VVD dat het beleid ter bestrijding van Aids alleen maar effectief kan zijn indien regeringen in Afrika op een serieuze wijze meewerken aan de bewerkstelliging van een cultuuromslag op het gebied van seksuele voorlichting en seksuele contacten en dat deze opstelling van de regeringen de belangrijkste voorwaarde is voor een effectieve aanpak van het aids-probleem?