Gemeente Arnhem

Groei bevolking Arnhem laag door vertrekoverschot Volgens de nieuwste bevolkingsprognose van de gemeente Arnhem zal de bevolking van Arnhem de komende jaren toenemen met ruim 25.000 inwoners tot 167.000 inwoners in 2015. Vooral de komende vijf jaar waarin de meeste woningen van Schuytgraaf opgeleverd worden, is de bevolkingstoename zeer sterk.

De prognose gaat uit van realisatie van de meest recente woningbouwplanning. Natuurlijke aanwas blijft een belangrijke component voor bevolkingstoename in Arnhem. Arnhem zal een groot binnenlands vestigingsoverschot krijgen als gevolg van de woningbouwproductie. De komende vijf jaar zal emigratie uit Arnhem hoger zijn dan de immigratie. Voorlopig zal het inwoneraantal van Arnhem-Noord nog hoger zijn dan dat van Arnhem-Zuid, maar naar verwachting zal het inwoneraantal van Arnhem-Zuid in 2011 hoger zijn dan dat van Arnhem-Noord.

Arnhem heeft in 2015 nog steeds een stedelijke leeftijdsopbouw: relatief veel jong volwassenen en weinig ouderen. Tot 2015 daalt het aandeel 30 tot 40-jarigen in Arnhem, terwijl het aandeel 60-70 jarigen stijgt. Van vergrijzing, zoals die landelijk te zien is, is in Arnhem echter de komende jaren nog geen sprake. Tot 2011 daalt het aandeel 65-plussers zelfs. Daarna neemt het aandeel ouderen weliswaar toe, maar het niveau van de vergrijzing in Arnhem zal ruim onder het landelijke niveau blijven.

Een en ander blijkt uit de nieuwste publicatie van de afdeling Informatie en Burgeronderzoek van de gemeente Arnhem. Het prognosemodel dat gebruikt is voor de gemeentelijke bevolkingsprognose maakt een prognose op stad- en wijkniveau. Het model is gebaseerd op veronderstellingen over woningbouwplanning, geboorte, sterfte, binnenlandse en buitenlandse migratie. Op wijkniveau spelen veronderstellingen voor nieuwbouw een belangrijke rol. Het gaat daarbij om het leeftijdsprofiel van vestigers in nieuwbouw en de gemiddelde woningbezetting in de nieuwbouw.

Arnhem, 30 maart 2005