Politie Drenthe

Veiligheidsgevoel in Drenthe neemt toe

Assen 30-03-2005 - Het aantal aangiften van misdrijven in Drenthe is in 2004 teruggelopen en ook het aantal meldingen t.o.v. 2003 is licht gedaald. Het oplossingspercentage is verder gestegen en ligt met 27 % boven het landelijk gemiddelde. Daarnaast laat de Politiemonitor bevolking 2004 zien dat het oordeel van de bevolking over de beschikbaarheid van de politie evenals de tevredenheid over het laatste politiecontact is gestegen. Het percentage burgers dat zich vaak onveilig voelt ligt op het één na laagste niveau van Nederland. De kans om slachtoffer van een misdrijf te worden is voor de meeste delicten gedaald.

Op 30 maart j.l. heeft de korpschef van Politie Drenthe, F.C.P.Bakker, aan de hand van de jaarrapportage 2004, de resultaten van de politie op de externe doelstellingen toegelicht. De gemeenten spelen een sleutelrol als het gaat om veiligheidsbeleid. De politie levert vanuit haar kerntaken een optimale bijdrage ter realisering van dit beleid.

De regionale speerpunten van beleid in 2004 waren:
* Jeugdzorg/-criminaliteit;

* Verkeersveiligheid;

* Geweld in het publieke domein;

* Huiselijk geweld;

* Zedenzorg/-criminaliteit;

* Criminaliteitsbestrijding;

* Toezicht en handhaving;

Stijgend oplossingspercentage
Zoomen we verder in dan zien we dat met name misdrijven die een aantasting van de lichamelijke integriteit tot gevolg hebben een stijgend oplossingspercentage laten zien.

Oploss.% 2003
Oploss. % 2004

Zedenzorg/-criminaliteit

71%

74 %

Huiselijk geweld

82%

89 %

Straatroof

26%

54 %

Mishandeling

83%

82 %

Bedreiging

71%

74 %

Criminaliteitsbeeld jeugd
Inovember 2004 werd de eerste criminaliteitsbeeld-analyse voor jeugd (over het jaar 2003) gepresenteerd. Hiermee wordt de algemene omvang van jeugdcriminaliteit, zoals bekend bij de politie, zichtbaar. Eén van de conclusies uit het rapport is dat bijna 40 % van alle Drentse verdachten jonger is dan 25 jaar.

Veelplegers
In Drenthe hebben betrokken partners in veiligheid de handen ineengeslagen om Drenthe nog veiliger te maken. Het gaat daarbij om het terugbrengen van criminaliteit door (minderjarige/meerderjarige) veelplegers. In Drenthe is een overzicht van veelplegers opgesteld. In deze integrale aanpak krijgen veelplegers van de politie extra aandacht. Het Openbaar Ministerie zal veelplegers, die volharden in hun crimineel gedrag, confronteren met hogere strafeisen. Veelplegers die hun leven echter een positieve wending willen geven zullen door de partners zoveel mogelijk worden ondersteund door het aanbieden van opleiding, werkgelegenheid, geschikte woonruimte en positieve vormen van vrijetijdsbesteding.

Internet aangifte
Vanaf 1 juli 2004 kan aangifte worden gedaan via internet. Dit geldt voor delicten die relatief weinig emotie met zich meebrengen en waarbij een daderindicatie ontbreekt.
Doel is om de aangiftebereidheid van de burger te vergroten en de service te verbeteren. Een positief gevolg kan zijn dat het zicht op het criminaliteitsbeeld verbetert en een betere gerichte inzet van politie-capaciteit mogelijk wordt. Echter, een toename van aangiften en het ontbreken van een dader-indicatie kan een negatieve invloed hebben op het oplossingspercentage.

Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid laat eveneens een hoopvolle ontwikkeling zien. De genomen infrastructurele maatregelen in het kader van Duurzaam Veilig in combinatie met gedragsbeïnvloeding en intensieve handhaving zijn hierop van invloed.

Aantal 2003
Aantal 2004

Dodelijke verkeersslachtoff.

49

34

Ziekenhuis gewonden

469

395

Stijging aantal bekeuringen
Ook is er sprake van een stijging van het aantal uitgeschreven bekeuringen en transacties. Het gaat hier veelal om het reageren op "kleine ergernissen" die bijdragen tot een gevoel van onveiligheid.

Verbeteren
Er gaat veel goed, maar er kan ook nog veel verbeteren. Zo zien we dat het aantal aan te leveren verdachten aan het OM achterblijft bij de doelstelling. De doelstelling voor het aantal aan het OM aan te leveren zaken met een bekende dader was 4843, het resultaat in 2004 was 4571 bekende daders.

Het speerpunt Jeugdzorg/-criminaliteit had o.a. als doelstelling dat de doorlooptijden van 80 % van alle processen verbaal met minderjarige verdachte binnen dertig dagen na het eerste verhoor moeten zijn ontvangen door het OM, we kwamen uit op 71 %. Hoewel deze doelstelling in 2004 niet werd gehaald is die t.o.v. 2003 verbeterd. Tevens is het zicht op de doorlooptijd sterk verbeterd waardoor een betere dagelijkse sturing mogelijk is.

De in 2004 ingezette intensieve integrale samenwerking is essentieel voor de komende jaren en zal de veiligheid in Drenthe zeker ten goede komen.Voor een volledig overzicht van de resulaten op de externe doelstellingen wordt verwezen naar de jaarrapportage 2004, die op aanvraag beschikbaar is.

Bron: Bureau communicatie Politie Drenthe

Voor informatie:
Rob Ravesteijn, 0592-361307
Bert Peters, 0592-361294