Gemeente Soest

Brandweer Soest

Datum: 30/03/2005

De Soester Zakenkring te gast bij de brandweer Soest Bezoek in teken van samenwerking en 'Stichting Soest helpt'

Dinsdag 22 maart is een grote afvaardiging van de Soester Zakenkring te gast geweest in de brandweerkazerne van Soest. De kring organiseert regelmatig lunchbijeenkomsten voor de leden ter versterking van de onderlinge contacten en 'ter leering ende vermaeck'.

Ongeveer 70 leden waren om 12.00 uur present in de kazerne, waar burgemeester Janssen in een korte speech aangaf het een goede zaak te vinden dat het zakenleven en de brandweer met elkaar in contact treden. Normaal gesproken gebeurt dat als er sprake is van nieuwbouw of verbouw, maar deze keer stond in het teken van de gehele brandweerorganisatie.
Vervolgens gaf de commandant van de brandweer, Ron Lettinga, een toelichting op de organisatie, waarbij hij een aantal gemeenschappelijke belangen aanhaalde. Samenwerking tussen bedrijven en brandweer om zodoende het aantal loze meldingen terug te dringen. Een ander belang is de samenwerking tussen bedrijven ten aanzien van de bedrijfshulpverleningsorganisatie. Gezamenlijk bedrijfshulpverleners opleiden (en wellicht een gezamenlijke BHV-organisatie) behoren tot de mogelijkheden. Tot slot het derde belang dat bedrijven werknemers in de gelegenheid stellen vrijwilliger te worden bij de brandweer. De brandweer heeft er belang bij als overdag voldoende brandweermensen beschikbaar zijn. Voor bedrijven is het interessant, omdat het in dienst hebben van goed opgeleide en geoefende brandweermensen de veiligheid in het bedrijf ten goede komt. In bepaalde situaties is de lokale bekendheid essentieel om incidenten goed te kunnen bestrijden.

Dat de brandweer Soest bezig is om geld in te zamelen om de brandweer op Atjeh te helpen bij de wederopbouw na de tsunami van eind vorig jaar, is ook de Soester Zakenkring niet ontgaan. Voorzitter Kees Boerkoel overhandigde de commandant, tevens voorzitter van de 'Stichting Brandweer Soest helpt ',
1000,- ten behoeve van de Stichting. Deze gulle gift is uiteraard met grote instemming ontvangen en zal op de rekening van de stichting worden gestort.

Na de uitstekend verzorgde lunch splitste de Soester Zakenkring zich op in drie groepen om demonstraties bij de te wonen. De leden konden zelf ervaren waartoe een BHV'er in staat moet zijn door zelf een klein blusmiddel uit te proberen en was er een demonstratie ongeval beknelling. In de kazerne kregen ze een toelichting op de ontwikkeling in de brandweerkleding en over de bouw van de kazerne. Hoewel de bijeenkomst flink uitliep en tijd voor zakenmensen geld is, bleef men toch aandachtig en tot het eind toe paraat. Na afloop bleek dat men de bijeenkomst als zeer prettig en verhelderend heeft ervaren. Voor herhaling vatbaar dus.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer