Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Afdeling Communicatie

Persbericht Postbus 11563
2502 AN Den Haag Ons kenmerk 2004/4623 Prinses Beatrixlaan 82 Datum 30 maart 2005 2595 AL Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Controle UWV op sollicitatieactiviteiten nog niet adequaat

Het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen kijkt bij ontvangers van een WW- uitkering vooral naar het aantal sollicitaties en laat een toets op de kwaliteit veelal ach- terwege. UWV ontwikkelt wel nieuwe methoden om deze activiteiten effectiever te toet- sen. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Toetsen van sollicitatieactiviteiten in het kader van de Werkloosheidswet van de Inspectie Werk en Inkomen.

Uitkeringsgerechtigden moeten zich verantwoorden over hun sollicitatieactiviteiten door mid- del van `inkomstenverklaringen'. UWV controleert deze formulieren op het vereiste aantal sollicitaties. Als die in aantal voldoen, vindt geen controle meer plaats op de kwalitatieve as- pecten waarop UWV ze ook zou moeten toetsen. Dat zijn bijvoorbeeld passende arbeid, regio- nale arbeidssituatie, aantal beschikbare vacatures en eventuele beperkingen van de werknemer.

De beleidsregels op dit gebied zijn zeer omvangrijk en gedetailleerd, zodat een volledige uit- voering van de controle zeer tijdrovend en kostbaar zou zijn. UWV is wel bevoegd om deze regels aan te passen, maar heeft dit nog maar beperkt gedaan. Inmiddels is UWV bezig met het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen. Zo is er een proef waarbij UWV op basis van risicoana- lyses controleert of uitkeringsgerechtigden afdoende solliciteren.

In het kader van dit onderzoek heeft IWI ook CWI betrokken: CWI helpt in eerste instantie werknemers met het zoeken naar nieuw werk en het verkrijgen van een uitkering. Bij vermoe- dens van onvoldoende sollicitatie-inspanningen meldt CWI dit aan UWV. Deze behoort infor- matie over genomen maatregelen weer terug te koppelen aan CWI. IWI constateert dat niet alle gegevens die van belang zijn voor een snelle bemiddeling naar werk worden gedeeld.

Uit eerdere onderzoeken van IWI en UWV zelf bleek dat het foutenpercentage in de uitvoering van de WW relatief hoog is, met toetsing van sollicitatieactiviteiten als een belangrijke bron van fouten. Daarom heeft IWI eind 2003, begin 2004 onderzoek gedaan naar de manier waarop UWV deze activiteiten toetst.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Erik Stolk (070 - 304 46 39 of
06 - 510 245 59). Het rapport `Toetsen van sollicitatieactiviteiten in het kader van de Werk- loosheidswet' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 - 304 47 63. Rapport en persbericht zijn ook beschikbaar op www.iwiweb.nl. De Inspectie Werk en Inkomen houdt toezicht op de uitvoering van de sociale zekerheid en is een organisatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.