Gemeente Amsterdam

Gezinsvorming momenteel belangrijkste migratiemotief vreemdelingen 30 maart 2005 - O+S

Het aantal Amsterdamse vreemdelingen - mensen zonder de Nederlandse nationaliteit - dat zich heeft laten naturaliseren is verachtvoudigd sinds de jaren tachtig. Een groot deel heeft ook de oorspronkelijke nationaliteit behouden en daarmee een dubbele nationaliteit gekregen. Hun aantal steeg van 15.000 in 1986 naar 113.000 in 2004. Overigens mogen veel mensen, bijvoorbeeld Marokkanen, volgens de wet uit hun land van herkomst hun oorspronkelijke nationaliteit niet opgeven.

Asielzoeker (12 Kb)

Aantal vreemdelingen stabiel

Het aantal vreemdelingen in Amsterdam is gedaald van 120.000 mensen in 1994 naar zo'n 90.000 in 1998. De laatste jaren is het aantal vrijwel stabiel. In de hoofdstad waren er in 2004 ongeveer 86.000 vreemdelingen. Onder Amsterdamse Zuid-Europeanen, gevolgd door Marokkanen en mensen uit geïndustrialiseerde landen is het percentage zonder Nederlands paspoort het hoogst (respectievelijk 50%, 34% en 31%, zie figuur).

Etnische groepen naar nationaliteiten, 1 januari 2004 (procenten)

2005_nieuws_verblijfstitel (10 Kb)

Helft woont langer dan vijf jaar in de stad

In de fact sheet Amsterdammers zonder de Nederlandse nationaliteit presenteert O+S enkele opvallende gegevens over vreemdelingen in de hoofdstad. Zo blijkt dat de helft van hen al langer dan vijf jaar in de hoofdstad woont. Van de Marokkaanse vreemdelingen is 68% al minimaal vijf jaar in Amsterdam, terwijl dit aandeel onder mensen uit niet-geïndustrialiseerde landen 30% is. Van de Zuid-Europeanen is een aanzienlijk percentage (33%) al ten minste vijfentwintig jaar in Amsterdam.

Ook werk belangrijk migratiemotief

De belangrijkste vestigingsreden van vreemdelingen die recent naar Amsterdam zijn gekomen is gezinshereniging of -vorming (44%). Negentien procent van de recente vestigers heeft een verblijfsvergunning gekregen om hier te mogen werken. Mensen uit geïndustrialiseerde landen vestigen zich in verhouding vaak voor korte tijd in de stad en keren na verloop van tijd terug naar hun land van herkomst. Werk is voor hen het belangrijkste migratiemotief. Verder is het aantal asielmigranten net als in heel Nederland afgenomen in de afgelopen jaren. Momenteel zijn er zo'n 2.400 asielzoekers in de hoofdstad. Dit is 20% minder dan in 2003.

© Gemeente Amsterdam