WSPA

Utrecht, 30 maart 2005

Hervatting walvisjacht steeds dichterbij

Als het aan minister Veerman ligt, kan de walvis het best worden beschermd door erop te gaan jagen. Dat zegt Whalewatch, een internationale coalitie van ruim 140 dierenbeschermingsorganisaties uit meer dan 55 landen onder leiding van de World Society for the Protection of Animals (WSPA). Vandaag begint in de Deense hoofdstad Kopenhagen een tussentijdse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). Belangrijkste agendapunt: een voorstel dat hervatting van de commerciële walvisjacht mogelijk maakt.

In dit voorstel, het zogeheten Revised Management Scheme (RMS), krijgen sommige landen toestemming een bepaald aantal walvissen te vangen. De Nederlandse regering is een groot voorstander van het RMS. Ze beweert dat er door invoering van het RMS minder walvissen zullen worden gedood dan nu. Het tegendeel is waar. Na invoering van het RMS zal het huidige vangstverbod vrijwel zeker worden opgeheven, wat de weg vrijmaakt voor een wereldwijde hervatting van de jacht en de internationale handel in walvisproducten. Ook blijft het mogelijk een voorbehoud te maken op de gemaakte afspraken.

De 25 landen die de komende drie dagen in Kopenhagen vergaderen, streven ernaar het RMS zodanig vorm te geven dat er in juni over gestemd kan worden op de jaarlijkse IWC-vergadering, die dit jaar wordt gehouden in Ulsan, Korea. Daar is nog slechts een handjevol stemmen nodig om de voorstanders van de walvisjacht een meerderheid te geven. Nederland kan zo het lot van de walvissen in handen hebben.

Manja Remmerswaal van WSPA Nederland, namens Whalewatch: 'In het beste geval is minister Veerman zelf verkeerd voorgelicht, maar in het slechtste geval zoekt hij bewust een manier die het mogelijk maakt zoveel mogelijk walvissen te doden. De minister zegt het welzijn van de walvis zeer ter harte te nemen, maar hij handelt er volstrekt niet naar. Mede dankzij hem dreigt de IWC een systeem aan te nemen dat het doden van walvissen goedkeurt. Het RMS dat er nu ligt, zal ertoe leiden dat er meer walvissen zullen worden gedood in plaats van minder. Het RMS doet bovendien niets om het welzijn van de walvis te beschermen; over de wreedheid van de jacht wordt amper gesproken. Zijn dat nu de normen en waarden van dit kabinet? Wij vragen de minister dan ook dringend geen goedkeuring te verlenen aan de voorliggende plannen.'

Whalewatch is tegen de walvisjacht vanwege de wreedheid die er onlosmakelijk mee is verbonden. De gemiddelde doodsstrijd van een aangeschoten walvis is twee minuten, en sommige walvissen doen er meer dan een uur over om te sterven. Een aantal walvissen leeft nog als ze aan boord in stukken wordt gesneden. Dit jaar zullen de walvisvarende landen ongeveer 1500 walvissen doden. Sinds het verbod op de commerciële walvisjacht in 1986 van kracht werd, zijn er al meer dan 25.000 walvissen gedood.