De Nederlandse Bank


DNB publiceert Statistisch Bulletin maart 2005
Persbericht

Datum 30 maart 2005
Organisatie leeg DNB

In dit nummer: Beleggingsinstellingen minder in trek; Omzet geldtransfers gestegen; Ontwikkeling pensioenpremie en indexatie in 2005; Huishoudens op zoek naar meer rendement; Spaargeld huishoudens ruim 200 miljard euro; Spaargeld huishoudens ruim 200 miljard euro.

Beleggingsinstellingen minder in trek
De netto-inleg in Nederlandse beleggingsinstellingen nam in 2004 af: op jaarbasis heeft er een onttrekking plaatsgevonden van EUR 1,9 miljard. Indien gecorrigeerd wordt voor het effect van de verplaatsing van veelal kleinere, gespecialiseerde fondsen naar Luxemburg resteert nog wel een positieve inleg, maar lager dan het (bescheiden) niveau van de drie voorafgaande jaren. De tegenvallende rendementen die beleggingsinstellingen tussen 2000 en 2003 hebben geboekt misten hun uitwerking blijkbaar niet op de beslissingen van beleggers: voor beleggingsinstellingen bestond in 2004 weinig animo. Niettemin realiseerden beleggingsinstellingen over 2004 een rendement van 7,1%.

Omzet geldtransfers gestegen
Geldovermakingen via geregistreerde geldtransactiekantoren naar het buitenland hebben in 2004 een hoge vlucht genomen. De omzet van geldtransfers uitgevoerd door geldtransactiekantoren in Nederland steeg in 2004 met 27% tot EUR 325 miljoen. Ook het aantal transacties dat geldtransactiekantoren in 2004 verrichtten nam toe (plus 41 % tot 618.000). Daarentegen stonden de wisselactiviteiten van geldtransactiekantoren in 2004 onder druk. De omzetten uit hoofde van het wisselen van vreemde valuta's naar euro's en vice versa, het verzilveren van cheques en het laten uitbetalen van rentecoupons zijn het afgelopen jaar in absolute zin gedaald.

Ontwikkeling pensioenpremie en indexatie in 2005 Uit gegevens van de 25 grootste pensioenfondsen van Nederland (gemeten naar balanstotaal samen ruim 74% van de sector) blijkt dat het merendeel van de ondernemingspensioenfondsen zich heeft aangepast aan de veranderde omstandigheden. Hierdoor blijft hun premieniveau in 2005 constant en in enkele gevallen zelfs lager. Bedrijfstakpensioenfondsen hebben 2005 nodig om zich aan te passen en te herstellen, zo blijkt uit de premieverhoging in 2005.

Iets meer dan de helft van de fondsen heeft in 2004 niet volledig volgens de loon- of prijsontwikkeling geïndexeerd, in 2005 indexeert de helft van de ondervraagde fondsen niet volledig. De negatieve effecten hiervan voor belanghebbenden blijven in 2005 beperkt omdat in dit jaar ook de prijsinflatie en de loongroei gering zijn.

Huishoudens op zoek naar meer rendement
Garantieproducten vertonen verwantschap met een vorm van sparen, zowel wat betreft hoofdsomgarantie als renteopbrengst. Gezien deze aspecten vinden die garantieproducten veel aftrek. Voor de drie grote Nederlandse banken is onderzocht om wat voor bedragen het gaat. Dit is gedaan voor 2004; dergelijke garantieproducten werden al eerder op de markt gebracht, maar de indruk bestaat dat ze in het afgelopen jaar en duidelijk aan gewicht hebben gewonnen. Schattingen wijzen uit dat in 2004 door die banken voor bijna EUR 3 miljard aan garantieproducten met volledige hoofdsomgarantie is uitgegeven. Dit bedrag neemt toe tot EUR 4,3 miljard als producten met bijna 100% (meer dan 98,5%) garantie worden inbegrepen.

Traditioneel zetten huishoudens in Nederland hun overtollige middelen om in een of andere vorm van spaargelden. Aan het eind van de jaren 1990 trad een verandering op. Bij sterk stijgende beurskoersen nam het beleggen in aandelen wijdverbreide vormen aan. Er werd via de banken in aandelen op de beurs gehandeld of er werd in beleggingsfondsen belegd. Met het inzakken van de financiële markten eind 2000 is deze belangstelling behoorlijk bekoeld. Na geleden koersverliezen is weer de zekerheid van spaargelden gezocht. De spaarrentes zijn echter laag. Kansen op hogere rendementen worden gezocht. Financiële instellingen spelen daar op in.

Spaargeld huishoudens ruim 200 miljard euro
Het spaargeld van Nederlandse huishoudens is in de loop van 2004 de 200 miljard euro gepasseerd. In de herfst van vorig jaar is de omvang van het spaargeld niet meer toegenomen en in de laatste twee maanden van 2004 is er meer spaargeld opgenomen dan er is ingelegd. Mede vanwege de uitbetaalde rente is in januari 2005 de omvang van het spaargeld weer aanzienlijk toegenomen. Per einde van die maand houden Nederlandse huishoudens EUR 209,5 miljard aan bij banken in Nederland.

Amerikaanse aandelen en Europese obligaties populair bij institutionele beleggers
Met name pensioenfondsen waren actief en kochten in het vierde kwartaal voor EUR 6,8 miljard aan buitenlandse aandelen. Dit is aanzienlijk hoger dan de aankopen in voorgaande kwartalen: in heel 2004 werd door pensioenfondsen voor EUR 10,6 miljard aan buitenlandse aandelen gekocht. Het merendeel van deze aandelen was afkomstig uit de Verenigde Staten. Hiernaast waren Luxemburgse en Japanse stukken in trek. Aandelen van andere Europese landen werden door pensioenfondsen afgestoten. De posities in Britse aandelen werden sterk afgebouwd: in 2004 als geheel werd voor EUR 5,5 miljard verkocht. Ook bij de verzekeringsinstellingen is een soortgelijk patroon zichtbaar, doch hier zijn de bedragen aanzienlijk lager.

Pensioenfondsen en verzekeringsinstellingen kochten in het vierde kwartaal van 2004 voor ruim EUR 9,5 miljard buitenlandse obligaties aan. Dit was voor een groot deel substitutie voor de verkopen van Europese aandelen: er werden vooral Europese obligaties gekocht. Institutionele beleggers hebben eind 2004 dus duidelijk gekozen voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans, 020-524 3100 en
06-524 96 961, of Herman Lutke Schipholt, 020-524 2712 en 06-524 96 900.

Een fysiek exemplaar van het Statistisch Bulletin is te bestellen via info@dnb.nl.

Vanaf woensdag 30 maart 2005 om 13.00 uur is het Statistisch Bulletin ook te downloaden vanaf de website van de Nederlandsche Bank.