FNV KIEM

Hof tikt Staat op de vingers over minimumloon
De Staat bezondigt zich aan leeftijdsdiscriminatie door jongeren van dertien en veertien jaar met een bijbaantje geen recht te geven op een wettelijk minimumloon. Die uitspraak deed het Gerechtshof in Den Haag in een zaak die is aangespannen door de vakcentrale FNV en CNV Jongeren.

De federaties zijn blij met de uitspraak in deze zaak die al ruim acht jaar sleept. Dit is de tweede keer dat de rechter de Staat op de vingers tikt. CNV Jongeren en FNV roepen minister De Geus en de Tweede Kamer op nu hun verantwoordelijkheid te nemen en het minimumloon ook voor de jonge tieners van dertien en veertien jaar te regelen.

In 2001 spanden FNV en CNV Jongeren samen een rechtszaak aan tegen de Staat. In december 2002 bepaalde de rechtbank in Den Haag ook al dat de Staat fout zat. Op dit moment meet de overheid volgens de vakbonden met twee maten. Hoewel jonge en oudere tieners vaak hetzelfde werk doen, worden beide groepen voor de wet verschillend behandeld. Dit noemen de federaties jongerendiscriminatie. Juist van jongeren met de minste ervaring op de arbeidsmarkt wordt de meeste zelfredzaamheid verwacht.

In 1996 heeft de overheid bepaald dat jongeren van dertien en veertien jaar onder bepaalde voorwaarden mogen werken. Desondanks ontvingen ze tot nu toe daarvoor geen vastgesteld minimumloon.
---