Gemeente Overbetuwe


Gemeente wil bedrijvigheid stimuleren

Groei van bedrijven, vooral in midden- en kleinbedrijf, aansluiten bij de `Foodvalley', stimuleren van recreatie en toerisme. Het zijn een paar stukjes uit de sociaal-economische beleidsvisie die het college van Burgemeester en Wethouders heeft vastgesteld. Daarin geven zij antwoord op de vraag hoe Overbetuwe werk houdt en nieuw werk creëert. De lokale economie laten groeien en mensen aan het werk houden, zijn daarbij de belangrijkste doelstellingen. Het stimuleren van bedrijvigheid en het meer benutten van kansen in recreatie en toerisme zijn hoofdpunten uit die visie.

Bepaalde sectoren in de bedrijvigheid krijgen bijzondere aandacht in de nota. Kleinere bedrijven, tot vijftig werknemers, zijn er al heel wat in onze gemeente. Deze sector is van oudsher een belangrijke banenmotor van de economie en dat moet niet alleen zo blijven, dat moet ook nog versterkt worden, vinden B. en W. Kansen daarvoor ziet de gemeente vooral in de zakelijke dienstverlening. Dat gebied geeft de laatste jaren al een groei aan werkgelegenheid te zien en dat zou nog verder uitgebouwd kunnen worden.

Food
Maar ook zien B. en W. wel mogelijkheden in het voedsel. Overbetuwe heeft al voedings- en genotsmiddelenindustrie binnen de grenzen en ook is het agrarische bedrijf natuurlijk sterk aanwezig. Dat sluit mooi aan, zo denkt het college, bij de Foodvalley, een provinciaal platform dat vernieuwing en bedrijvigheid op het gebied van voeding wil stimuleren. Foodvalley is vooral gericht op Wageningen en omgeving, ingegeven vooral door de aanwezigheid van de universiteit daar. Overbetuwe ligt in de achtertuin van Wageningen, kan dienen voor proefstations van de universiteit en heeft sterke kanten in de productie van voedingsmiddelen en de transport en distributie ervan, zo vindt het college. De gemeente gaat dan ook actief meedoen in die Food Valley en kiest daarmee niet voor de Health Valley, waar de provincie Gelderland Overbetuwe bij in wil delen.

Recreatie en Toerisme
Recreatie en toerisme bieden in Overbetuwe ook zeker kansen voor meer werkgelegenheid en inkomsten voor de lokale economie. Daarbij moet niet gedacht worden aan stromen dagjesmensen en toeristen die een speciaal evenement bezoeken, maar meer aan de recreant uit de regio. Voorbeelden zijn de aanleg van voet- en fietspaden, uitzetten van wandel- en fietsroutes, het zichtbaar maken van het verleden, zoals geopperd in het Erfgoedplan van de gemeente en misschien het benutten van mogelijkheden in het toekomstige Park Overbetuwe. Zo'n vorm van recreatie bevordert ook de leefbaarheid van de kernen en vergroot ook de mogelijkheden voor de eigen bevolking. Samenwerking met het Regionaal Buro Toerisme-KAN hiervoor is al versterkt.

Parkmanagement
Om bedrijven te behouden en op dezelfde plek te houden, is het noodzakelijk dat bedrijventerreinen voldoen aan huidige kwaliteitseisen. De gemeente, verantwoordelijk voor de openbare ruimte, en bedrijven, verantwoordelijk voor de eigen terreinen, moeten daar samen aan gaan werken. Parkmanagement zou daarvoor een goede vorm zijn. Een eerste stap in die richting zou een gezamenlijke beveiliging van de bedrijventerreinen kunnen zijn.

Ook het Ondernemersplatform Overbetuwe en de Kamer van Koophandel hebben een bijdrage geleverd aan de sociaal-economische beleidsvisie. De nota ligt nog tot 14 april voor inspraak ter inzage in het gemeentehuis in Elst en Andelst. Bedoeling is dat de gemeenteraad zich in het tweede kwartaal van dit jaar uitspreekt over de visie, inclusief de inspraakreacties.