Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

30-03-2005
Campagne Gordel om... GIGAGOED! ook in Groningen

Dit voorjaar werken de Groningse gemeenten, politie, 3VO en andere verkeersveiligheidspartners mee aan de Campagne Gordel Om.. GigaGoed! We willen met de actie rond Goochem, het Gordeldier, duidelijk maken dat het altijd nodig is in het verkeer om een gordel om te doen. Ook achter in de auto.

30% geen gordel achterin
Door de Goochem-actie van vorig jaar is het gebruik van de gordel behoorlijk gestegen. Maar nog steeds blijken te weinig mensen in de auto een gordel te dragen. De meeste Groningers doen hem wel om als ze achter het stuur zitten, maar op de achterbank is dat anders. Ongeveer een derde heeft dan geen gordel om.

Gordel voorkomt (dodelijke) verwondingen
De gordel is belangrijk. De gordel voorkomt geen ongeval, maar zorgt er wel voor dat de kans op ernstig letsel bij ongevallen aanzienlijk minder is. Zit u bij een botsing met gordel om voor in de auto, dan heeft u 40 procent minder kans om dodelijk gewond te raken. Ook bij korte ritjes is de gordel belangrijk. Want wist u, dat een kind dat 'los' op de achterbank zit al tijdens een noodstop bij 20 kilometer per uur tegen de voorruit geslingerd kan worden?

Controles De politie controleert de komende tijd extra veel op gordelgebruik, ook in uw gemeente. Bij de controles maken kinderen die hun gordel om hebben kans op een Goochem-gordeldier.
Meer weten? Kijk op www.politie.nl/groningen.