FNV KIEM

Werkgever moet voor veilige werkomgeving zorgen De FNV start maandag in het kader van haar arbo-campagne Red de Arbo-wet een meldweek voor werknemers die mondeling hun klachten willen melden. Zij kunnen tussen 4 en 8 april bellen naar 020- 5816335.

Maandagochtend zal het federatiebestuur van de FNV een half uur voor hun wekelijkse vergadering begint ach terdezetelefoonplaatsnemen. Dan kunnen werknemers bellen met Lodewijk de Waal, Agnes Jongerius, Ton Heerts of Peter Gortzak. Wie zijn klachten schriftelijk wil spuien, kan nog steeds terecht op www.reddearbowet.nl.

FNV Publieksvoorlichting krijgt wekelijks vragen van leden en niet-leden over zaken die met werk en inkomen te maken hebben. Vanwege de arbo-campagne vraagt een werknemer: Ik zou graag willen weten of een werkgever in het kader van de arbeidsomstandighedenwet aansprakelijk gesteld kan worden voor letsel van de werknemer. Zo ja, in hoeverre? FNV-beleidsmedewerker Wim van Veelen zegt dat de werkgever hiervoor inderdaad aansprakelijk is als het letsel zich heeft voorgedaan op het werk en de werkgever niet gezorgd heeft voor een veilige omgeving. Een ongeluk kan ook door roekeloosheid van de werknemer ontstaan. Die heeft eveneens een zekere mate van eigen verantwoordelijkheid. Maar als er geen goede bescherming is, bijvoorbeeld geen omheining rondom een gat waar je in kan vallen, dan kan de werknemer een procedure starten. Bureau Beroepsziekte FNV, maar ook juristen van FNV-bonden kunnen hierbij helpen.
---