GOVCERT.NL


Bezoekadres:
Nieuwe Duinweg 24-26
2587 AD Den Haag
Routebeschrijving

Postadres:
Postbus 84011
2508 AD Den Haag

Telefoon: (070) 888 78 51
Fax: (070) 888 78 15
E-mail: info@govcert.nl
deelnemer aan:

PKIoverheid - stamcertificaat opgenomen in webbrowsers 30 maart 2005
Belangrijke stap voor veilige online communicatie met en door de overheid

Om nog eenvoudiger met PKIoverheid certificaten te kunnen werken, is begin maart het stamcertificaat van de PKIoverheid opgenomen in het Microsoft Windows-platform. Bij eindgebruikers met Windows XP of hoger wordt het stamcertificaat automatisch geïnstalleerd. Gebruikers met oudere Windows-versies moeten een Windows-update installeren om de beschikking te krijgen over het stamcertificaat. Het stamcertificaat is eind maart eveneens opgenomen in de OpenSource-browsers Mozilla Firefox 1.1 en Mozilla Suite 1.8. Door deze implementatie bij de browsers hoeven gebruikers geen ingewikkelde technische handelingen meer uit te voeren om te kunnen verifiëren dat overheidswebsites en e-mailberichten betrouwbaar zijn.

Voor de verspreiding van het stamcertificaat via Microsoft en Mozilla is gekozen omdat de meeste bedrijven, overheden en burgers hiermee werken. In het geval dat een gebruiker niet over de betreffende software de beschikking heeft, kan het stamcertificaat handmatig via de website www.pkioverheid.nl worden geïnstalleerd.

Om te kunnen aantonen dat de inrichting van de PKIoverheid infrastructuur voldoet aan hoge betrouwbaarheidseisen heeft PKIoverheid besloten een audit laten uitvoeren conform de internationale WebTrust for Certification Authorities-standaard. Hiertoe heeft KPMG Information Risk Management een succesvolle audit uitgevoerd op de centrale infrastructuur van de PKIoverheid en een rapport met een goedkeurende mededeling aan PKIoverheid uitgebracht, die de PKIoverheid het recht geven het WebTrust-webzegel te voeren. Mozilla en Microsoft baseren zich hierop voor opname van het stamcertificaat in de browser.

Wat is een PKI overheid stamcertificaat?
De Public Key Infrastructure (PKI) voor de overheid maakt het mogelijk om op elektronische wijze veilig en betrouwbaar te communiceren binnen en met de Nederlandse overheid. Op basis van de PKIoverheid zijn overheidsinstanties, bedrijven en burgers onder meer in staat e-mail berichten en documenten te versleutelen en te voorzien van een wettelijk erkende elektronische handtekening en daarnaast websites te beveiligen. Om de beveiliging op een hoog niveau te krijgen, moeten gebruikers beschikken over een stamcertificaat, zodat automatisch de noodzakelijke geldigheidscontrole van het certificaat kan worden uitgevoerd. De Nederlandse overheid heeft een dergelijk stamcertificaat. Dit stamcertificaat is het centrale punt van vertrouwen van de PKIoverheid, die aangeeft dat hierop gebaseerde digitale certificaten van overheidsinstanties, burgers en bedrijven kunnen worden vertrouwd.

PKI overheid dienstverlening
Verschillende overheidsorganisaties gebruiken in toenemende mate PKIoverheid certificaten. Zo worden bijvoorbeeld zorgverleners de komende periode voorzien van smartcards met een persoonsgebonden certificaat en worden steeds meer websites van overheidsorganisaties beveiligd met een servercertificaat, ook wel bekend als SSL-certificaat. Een dergelijk certificaat, dat is te herkennen aan het slotje rechts onderin bij Internet Explorer en aan de gele adresbalk bij Mozilla Firefox, wordt gebruikt om de identiteit van een website te garanderen, zodat bezoekers weten dat zij bij de juiste website terecht zijn gekomen. Tevens wordt zorggedragen voor een beveiligde tunnel tussen de bezoeker en de website, zodat de communicatie met de bezoekers van de website onleesbaar is voor onbevoegden. PKIoverheid stelt een aantal van deze servercertificaten beschikbaar aan overheidsorganisaties. Informatie over deze actie is te vinden op www.pkioverheid.nl/sslcertificaten

Meer informatie over de PKI voor de overheid is te vinden op de website www.pkioverheid.nl.