Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels vreest voor Belgische berusting inzake schending mensenrechten in Turkije (30/03/05)

Sinds gisteren 10 uur zijn in de Brusselse miniemenkerk 22 Koerden uit Turkije begonnen met een hongerstaking ter legalisering van hun verblijf.
Naar aanleiding van deze actie stelde N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels een dringende vraag aan de Minister van Binnenlandse zaken Dewael.

Zonder zich uit te spreken over de individuele rechtvaardigingen van deze eisen tot regularisatie, wil Brepoels weten welke invloed de beslissing van de Europese Raad m.b.t. het starten van de toetredingsonderhandelingen met Turkije heeft op het asielbeleid ten aanzien van dit land. Uit rapporten van mensenrechtenorganisaties blijkt immers dat in de eerste maanden van 2005 de situatie in Turkije opnieuw verslechterd is. Er is sprake van betwiste arrestaties en folteringen. Ook de aangekondigde of besliste hervormingen ten aanzien van de erkenning van de Koerdische identiteit blijken te zijn stopgezet of worden op het terrein niet nageleefd.

Frieda Brepoels wil aandacht vragen voor de slechte situatie op het gebied van mensenrechten in het Oosten en Zuidoosten van Turkije. Het feit dat Turkije mogelijk lid kan worden van de EU, betekent jammer genoeg niet dat dit per definitie een "veilig land" zou zijn om vluchtelingen naar terug te wijzen. Brepoels wil van Minister Dewael dan ook weten welk asielbeleid er nu wordt gevoerd ten aanzien van Turkije. Worden er nog asielaanvragen uit dit land ontvankelijk verklaard of worden die per definitie uitgesloten?

Tevens zal Frieda Brepoels tijdens de volgende plenaire zitting van het Europees Parlement de Europese Commissaris bevoegd voor uitbreiding, Olli Rehn ondervragen over deze vaststellingen. Het logische gevolg van de conclusies van de Europese Raad zou immers moeten zijn dat bij een ernstige en voortdurende schending van de beginselen van vrijheid, democratie en mensenrechten de onderhandelingen niet kunnen worden opgestart.

Brepoels waarschuwt, nu de Europese Raad het licht voor Turkije op groen heeft gezet, voor Europese en Belgische berusting inzake de mensen- en volkenrechten in Turkije. Het is onaanvaardbaar dat gewone mensen hier de dupe zouden van worden.

Auteur:
Ondervoorzitter en Europarlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be