GroenLinks

Genoeg is genoeg;"Tabaksblat" is te vrijblijvend

Werkgevers maken er een potje van: afgelopen jaar zijn de inkomens aan de top explosief gestegen. De GroenLinks-fractie is 'not amused' en vindt dat het kabinet nu moet ingrijpen. Ten eerste moeten De Geus en Zalm een pittig gesprek aangaan met de werkgevers: zij blijken immers maling te hebben aan het Najaarsakkoord waarin zij zich verbinden aan de nullijn die ook voor hun werknemers geldt. Daarnaast bepleiten Ineke van Gent ven Kees Vendrik de invoering van een kleptocratentax: een extra toptarief om excessieve beloning af te romen.

Na publicaties in de Volkskrant en het mondelinge vragenuur van dinsdag, blijkt vandaag uit onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), opnieuw dat de beloning 'over the top' is: basissalarissen stegen met vijf tot zeven procent in 2004, de bonussen en opties met tientallen procenten. De code Tabaksblat is te vrijblijvend. Naar aanleiding van het VEB-onderzoek heeft de GroenLinks-fractie daarom schriftelijke vragen voorgelegd aan de ministers De Geus en Zalm:

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën, ingediend 30 maart 2005, over de stijging van topinkomens.


1. Heeft u kennis genomen van het jaarverslag van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), waarin wordt gesteld dat de inkomens van topbestuurders fors zijn gestegen? Herinnert u zich mijn vragen en uw antwoorden tijdens het mondelinge vragenuur van 29 maart 2005?


2. Wat is uw oordeel over de conclusie van de VEB dat de basissalarissen van topbestuurders met gemiddeld vijf tot zeven procent zijn gestegen?


3. Deelt u ons standpunt dat het Towers-Perrin-onderzoek in opdracht van VNO-NCW ongeloofwaardig is geworden nu zowel de Volkskrant als de VEB forse salarisstijgingen hebben vastgesteld?


4. Kunt u bevestigen dat de variabele beloningen van topbestuurders gemiddeld met tientallen procenten zijn gestegen? Wat is hierover uw politieke oordeel?


5. Deelt u de conclusie van de VEB dat de code Tabaksblat niet heeft geleid tot matiging van de topinkomens? Zo nee, waarom niet?


6. In hoeverre deelt u de mening van de voorzitter van de VEB, zoals onder meer verwoord in de Telegraaf van 26 maart jl, dat een aanscherping van de code Tabaksblat op zijn plaats zou zijn, door onder meer een plafond op te nemen voor het variabele deel van de beloning en dit variabele deel meer prestatie-afhankelijk te maken?


7. Wat betekent deze constatering volgens u voor het Najaarsakkoord 2004, waarin kabinet en sociale partners overeengekomen zijn dat de loonontwikkeling aan de top van het bedrijfsleven "uiterst terughoudend" zal zijn?


8. Beschouwt u de door de Volkskrant en de VEB geconstateerde loonstijging als een eenzijdige opzegging van het Najaarsakkoord 2004 door de werkgevers? Zo nee, waarom niet?


9. Wat betekent de loonontwikkeling aan de top naar uw mening voor het draagvlak van werknemers voor het sociaal-economisch beleid?


10. Bent u bereid actie te ondernemen tegen de tientallen procenten loonsverhoging van topbestuurders? Zo nee, waarom niet?


11. Overweegt u om, naast het bespreekbaar maken van de loonontwikkeling in de Stichting van de Arbeid zoals toegezegd op mijn vragen in het mondelinge vragenuur, vervolgstappen te zetten?


12. Is een extra toptarief in de inkomstenbelasting, waarmee excessieve beloning wordt afgeroomd, een zogeheten "kleptocratentax", voor u bespreekbaar? Zo nee, waarom niet?