FNV

Prorail komt belofte inzet vijftig spoorbeveiligers niet na

FNV Bondgenoten heeft Prorail om opheldering gevraagd over de inzet van extra opsporingsambtenaren langs het spoor. Om de spoorveiligheid te verbeteren en het vandalisme tegen te gaan beloofde de minister van Binnenlandse Zaken reeds in 2003 de inzet van vijftig Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's).

Aanleiding daarvoor was het toenemend vandalisme op en rond het spoor. De incidenten met bouwmaterialen en andere obstakels op het spoor, leidden tot levensgevaarlijke situaties. Nog steeds trouwens.

Na een experiment in het zuiden van het land, heeft Prorail op 25 maart gezegd dat er tot de inzet van de extra spoorbeveiligers zou worden overgegaan. Na een aantal incidenten vlak na Pasen, waarbij houten pallets in Noord Holland op het spoor werden gegooid, werd die toezegging om onduidelijke redenen weer ingetrokken.

"Onbegrijpelijk", reageert vakbondsbestuurder Roel Berghuis. "Het maakt me niet uit wat de reden is, het zal wel een financiële zijn, maar de extra beveiliging moet er nu komen. Ik heb Prorail om spoedoverleg gevraagd."