Gemeente Amsterdam

Amsterdam creëert meer dan 500 banen voor allochtone vrouwen Wethouder Huffnagel vraagt aandacht voor de positie van allochtone vrouwen in Amsterdam
30 maart 2005 - Corine Lindhout

Op woensdag 30 maart heeft de commissie PaVEM de gemeente Amsterdam bezocht. Namens de commissie zijn Paul Rosenmöller, H.K.H. Prinses Máxima en Hans de Boer aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst heeft de wethouder Economische Zaken, Frits Huffnagel, de Amsterdamse Participatieagenda aan de commissie overhandigd. Hierin wordt een overzicht gegeven van alle activiteiten die de gemeente Amsterdam en vele organisaties in Amsterdam hebben ontplooid om de positie van allochtone vrouwen in Amsterdam te versterken. Het betreft hier in het bijzonder de positie van deze groep vrouwen op het gebied van taalverwerving, werkgelegenheid en maatschappelijke dialoog.

Tijdens de bijeenkomst worden er convenanten getekend tussen Vacatureservice Amsterdam (een samenwerking tussen gemeente en CWI) en de deelnemende werkgevers. "Dit is een fantastisch initiatief. In Amsterdam zijn door deelnemende werkgevers al meer dan 500 banen beschikbaar gesteld aan allochtone vrouwen. De eerste 15 vrouwen zijn al aan de slag gegaan", aldus Huffnagel.

Werk is de beste manier om mee te doen in de samenleving. Huffnagel wil daarom de aandacht meer vestigen op rolmodellen; aandacht voor allochtone vrouwen die het goed doen doordat ze de vele kansen die een pluriform land als Nederland biedt hebben aangegrepen en zich niets van alle `gevaren' hebben aangetrokken. Daarmee zijn ze volgens Huffnagel een voorbeeld en stimulans voor al die jonge meiden die op een belangrijk punt in hun leven staan.

Investeren in deze groep in de Amsterdamse samenleving is niet iets nieuws. "In het bedrijfsleven is men er al lang achter dat een diverse opbouw van het personeelsbestand een voorwaarde is om een goede aansluiting op de samenleving te waarborgen. Dat geldt zeker voor een veelzijdige en multi-etnische stad als Amsterdam", aldus de wethouder. De gemeentelijke organisatie streeft er naar een weerspiegeling te zijn van de diversiteit van de Amsterdamse bevolking.

Commissie PaVEM

De commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen)is in 2003 samengesteld met als doel om de maatschappelijke participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen te bevorderen.

Pb-060

© Gemeente Amsterdam