Gemeente Den Haag

maart 2005
Wethouder Pierre Heijnen lanceert projectmap bekroond Haags initiatief (30 maart)

Drie jaar na de start van Trek die Lijn, het preventieproject tegen overlast op de tram, zijn de uitkomsten vastgelegd in een projectmap. Het succesvolle project, dat in 2003 de Hein Roethofprijs naar Den Haag bracht, komt daarmee ook voor andere scholen en gemeenten beschikbaar.
Trek die Lijn begon in 2002 in Escamp. Primaire aanleiding voor het project Trek die Lijn was de overlast en de daarbij horende onveiligheidsgevoelens die HTM-medewerkers en trampassagiers ervaren op de tramlijnen 8 en 9. Langs de route van deze lijnen liggen meerdere scholengemeenschappen, waardoor op schooldagen honderden scholieren gebruik maken van deze tramlijnen. Er waren vaak incidenten (zoals zoals vechtpartijen, aan de noodrem trekken, vernielingen en het achterlaten van afval in de tramstellen), wat tot ongenoegen en onveiligheidsgevoelens leidde bij medepassagiers, andere scholieren en HTM-medewerkers. De presentatie vindt plaats bij de HTM, die nog steeds zeer tevreden is over de resultaten van het project. De door leerlingen uit de Escamp opgestelde gedragscode hangt nog steeds in lijn 9 en lijkt door de meesten van hen te worden gerespecteerd. Na de uitbreiding van het project met nieuwe scholen neemt ook de overlast op de lijnen 6 en 11 af.

Het eerste exemplaar van de projectmap wordt op 31 maart overhandigd aan Pierre Heijnen, wethouder onderwijs van de gemeente Den Haag. In de projectmap staan alle activiteiten (dat zijn er inmiddels enige tientallen) beschreven die in het kader van Trek die Lijn zijn ontwikkeld met het oog op het vergroten van de sociale veiligheid in en om de school, op de lijnen en de haltes. In de map staan activiteiten beschreven die scholen kunnen uitvoeren, met praktische tips. De lijn bestaat uit verschillende, in een logische volgorde geplaatste 'haltes'. De projectmap wordt gepubliceerd op de website van de gemeente Den Haag en zal periodiek worden aangevuld en bijgesteld, aan de hand van opgedane ervaringen.

Kernpunt van het project is de samenwerking tussen de HTM en het voortgezet onderwijs. Aan Trek die Lijn doen inmiddels het Johan de Witt College, het Hofstad Heldring, het Overbosch College en vier vestigingen van de Scholengroep Zuid-West mee. De activiteiten lopen uiteen van voorlichting en informatie, bedrijfsbezoeken bij de HTM, interactieve theatervoorstellingen en workshops voor leerlingen en ouders tot aan maatregelen voor toezicht en handhaving. Op 31 maart hoopt projectleider Ronald Matthijssen de werkgroep met nog een aantal scholen uit te breiden. Ook de gemeente Den Haag, bureau HALT en Stichting Formaat maken deel uit van de werkgroep. Het College van B&W heeft onlangs besloten dat "Trek die Lijn" een vast onderdeel gaat uitmaken van het Veilig Schoolbeleid. Trek die Lijn trekt ook buiten Den Haag de aandacht. Er is belangstelling uit Rijswijk, Zoetermeer, Amsterdam en zelfs Antwerpen gekomen.

Naast de toespraak van wethouder Heijnen zal een aantal leden van de projectgroep hun visie op het project geven. Het zijn mevr. Baarda, directrice van het Hofstad Heldring, namens de scholen en dhr. Jansen, directielid van de HTM. Ook de bij de Haagse jeugd inmiddels bekende HTM-voorlichter Den Heijer zal het woord voeren.