Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 29-03-2005

Eindmeting professionalisering van de handhaving' Om de kwaliteit van handhaving te verbeteren, startte het rijk enkele jaren geleden met een landelijk professionaliseringsproject. Er werden uniforme kwaliteitscriteria vastgesteld waaraan alle 600 handhavinginstanties in Nederland - waaronder gemeenten, milieudiensten, waterschappen en provincies - eind 2004 zouden moeten voldoen.
Begin dit jaar is een zogenaamde zelfevaluatie' uitgevoerd. Gebleken is dat de gemeente Hilvarenbeek in 2004 grote vooruitgang heeft geboekt en voldoet aan 76% van de gestelde criteria. Dat nog niet volledig aan de criteria wordt voldaan, heeft een tweetal oorzaken. De beleidsnota handhaven in de gemeente Hilvarenbeek' is nog niet bestuurlijk vastgesteld (maar overigens al wel in voorbereiding). Daarnaast is er een aantal criteria waaraan nog niet volledig wordt voldaan. Hoewel het soms kleine elementen betreft waaraan nog niet wordt voldaan, worden deze in de eindrapportage gerangschikt in de categorie criteria waaraan niet is voldaan'. In 2005 wordt verder gegaan op de ingeslagen weg en zal onder meer de nota handhaven in de gemeente Hilvarenbeek' worden vastgesteld.

Voorstel aan de gemeenteraad

Aanpassing legesverordening Begin januari 2005 stelde de gemeenteraad beleidsuitgangspunten vast voor de aanpak van permanente bewoning van recreatiewoningen. Op grond hiervan komen bewoners - die al voor 31 oktober 2003 een recreatiewoning bewoonden - onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een gedoogbeschikking met een geldigheid tot 1 juli 2015. In vervolg op de vaststelling van de beleidsuitgangspunten stelde het college op 1 maart 2005 een uitvoeringsnotitie vast. Aangezien het college voor het behandelen van aanvragen om een gedoogbeschikking leges in rekening wil brengen, wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de legesverordening aan te passen.

Uit eerdere collegevergaderingen

Toewijzing koopappartementen Stichting Woningbedrijf Hilvarenbeek (SWH) bouwt in Loosche Akkers een complex met 23 koopappartementen. De toewijzing van deze appartementen vindt plaats overeenkomstig de bepalingen van de gemeentelijke toewijzingsverordening. Het college heeft de toewijzingslijst vastgesteld; de appartementen worden verkocht aan 12 starters en 11 senioren die op de wachtlijst staan voor een koopwoning en/of bouwplaats.
Er zijn overigens 52 reacties binnengekomen op de aanbieding van deze appartementen.