Artsen zonder Grenzen


Overzicht van de hulpoperaties van AzG voor de slachtoffers van de tsunami
30 maart 2005 - Artsen zonder Grenzen concentreert zich in het door de tsunami getroffen gebied vooral op medische en psychosociale hulp. Verder besteedt ze veel aandacht aan de verzorging van schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderdak en het herstel van medische voorzieningen. Bepaalde achtergestelde groepen helpt Artsen zonder Grenzen ook gereedschap en materiaal voor het herstel van gezondheidscentra, huizen en boten.

In totaal heeft Artsen zonder Grenzen nu ruim 2.000 ton hulpgoederen naar de regio gezonden. Ruim 100 internationale medewerkers zijn actief in de getroffen regios, samen met meer dan 250 lokale medewerkers.

Atjeh, Indonesië
In Banda Aceh biedt Artsen zonder Grenzen psycho-sociale hulp in vijf ontheemdenkampen en opvangcentra waar de teams slachtoffers en groepen individueel counselen. Via de counseling proberen de teams ook uit te vinden welke gezondheidsproblemen nog meer spelen. Sinds 11 maart heeft Artsen zonder Grenzen ook een centrum waar mensen zelf naar toe kunnen gaan als ze problemen hebben met het verwerken van de gebeurtenissen.

Aan de zwaar getroffen westkust werkt Artsen zonder Grenzen in de stad Meulaboh. Daar herstelt ze beschadigde gezondheidscentra en zorgt ze met mobiele klinieken voor vervangende gezondheidszorg. Ook in Meulaboh biedt Artsen zonder Grenzen psycho-sociale zorg. Verder zorgt ze op een aantal plaatsen voor schoon drinkwater. Ook distribueert ze nog noodhulpgoederen.

Aan de oostkust, in Lhokseumawe, ondersteunt Artsen zonder Grenzen vier trauma centra. Psychologen geven groeps- maar ook individuele counseling. Via mobiele teams biedt het team support aan Indonesische counselors in de gemeenschappen rond Lhokseumawe. Per dag zorgt Artsen zonder Grenzen voor 85.000 liter schoon drinkwater via watertrucks.

Sri Lanka
In Sri Lanka richt de aandacht zich vooral op psychosociale zorg. AzG zal nog drie maanden de medewerkers van de Srilankaanse organisatie Shade, die in 2003 door Srilankaanse medewerkers van AzG werd opgezet, ondersteunen. Shade helpt in het noorden en oosten de getroffenen bij de verwerking van de ervaringen.Verder zorgt Artsen zonder Grenzen op een aantal plekken voor onderdak voor de ontheemden, zorgt ze voor sanitaire voorzieningen en verdeelt ze hulpgoederen.

India
In Tamil Nadu, in het zuiden van India, ondersteunt Artsen zonder Grenzen 33 gemeenschappen met psycho-sociale zorg en noodhulpgoederen. Bij het verlenen van de psycho-sociale hulp werkt Artsen zonder Grenzen nauw samen met een lokale hulporganisatie.Verder traint AzG gedurende een half jaar medewerkers van de overheid en van hulporganisaties in het begeleiden van onder meer getraumatiseerde kustbewoners.

Thailand
In Thailand werd een beperkt medisch programma uitgevoerd, gericht op de opvang van migranten uit Myanmar, van wie 5.000 worden vermist.

Myanmar en Maleisië
Verkennende teams bezochten de getroffen regios in Myanmar en Maleisië, maar vonden geen noden waarvoor actie van AzG nodig was.

Zoek binnen de website naar:


____________________

Het laatste nieuws

Nieuwsberichten >>

Artsen Zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054