Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen en de SHO-gelden voor zuidoost Azië Maart 2005 - De actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, giro 555) voor de slachtoffers van de tsunami in Azië heeft tot nu toe 183 miljoen euro opgebracht. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking heeft bovendien nog 5 miljoen euro toegezegd. Artsen zonder Grenzen heeft in een vroeg stadium laten weten af te zien van haar aandeel in de SHO-fondsen.

Over de hele wereld doneerde het publiek massaal geld ten behoeve van de slachtoffers van de tsunami in Azië. Alle kantoren van Artsen zonder Grenzen lieten begin januari weten overweldigd te zijn door de fantastische reacties van het publiek.

Recordbedrag
Al snel werd duidelijk dat de giften wereldwijd zo overweldigend waren, dat al onze kantoren zich verplicht voelden bekend te maken dat er een recordbedrag was binnengekomen. Een bedrag dat voldoende was om de lopende en geplande operaties te financieren. Meer fondsen accepteren voor hulp in Azië zou niet verantwoord zijn, omdat de donaties de begroting ruimschoots zouden overstijgen. Vandaar dat Artsen zonder Grenzen Nederland besloot niet mee te delen in de opbrengst van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Het geld dat Artsen zonder Grenzen in Nederland rechtstreeks van haar donateurs heeft ontvangen voor Azië, zal volledig ingezet worden voor het gebied. Het geld dat Artsen zonder Grenzen via de SHO zou krijgen, is verdeeld over de overige samenwerkende hulporganisaties.

Andere crises
Het feit dat we het SHO-geld geweigerd hebben betekent niet dat Artsen zonder Grenzen helemaal geen geld meer nodig heeft. Voor de vele humanitaire crises in de wereld waar wij hulp ook verlenen, zoals Darfur, Uganda en Congo zijn bijdragen van het publiek meer dan welkom.
Tegelijk is het niet mogelijk om geld dat voor Azië gegeven is voor andere landen te gebruiken. Artsen zonder Grenzen heeft als beleid dat giften bestemd voor een specifiek project ook daadwerkelijk voor de hulpverlening in dat gebied worden gebruikt. Voor ons aandeel in de hulpverlening in Azië is op dit moment een bedrag van ruim 25,5 miljoen euro begroot. Twaalf miljoen is daarvan op dit moment uitgegeven. Wereldwijd heeft Artsen zonder Grenzen echter zon 100 miljoen euro ontvangen voor hulp aan de slachtoffers van de tsunami ramp. In een groot aantal landen zijn onze zusterorganisaties bezig de donateurs te vragen of hun bijdrage gebruikt mag worden voor andere noodsituaties, zoals in de Sudanese regio Darfur. Over het algemeen is de reactie positief. 23,2 miljoen euro van de tsunami-donaties is inmiddels ingezet voor andere programmas. 550.000 euro is op verzoek teruggestort.
In Nederland wordt het binnengekomen geld voor Azië uitsluitend gebruikt voor hulp aan de slachtoffers van de tsunami.

Zoek binnen de website naar:


____________________

Het laatste nieuws

Nieuwsberichten >>

Artsen Zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054