Arbouw


---

Screening op OPS bij schilders niet langer routine

Tot op heden wordt iedere schilder tijdens zijn Periodiek Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO) gescreend op OPS (Organo Psycho Syndroom). Vanwege het sterk afgenomen aantal OPS-diagnoses en vanwege het feit dat het een langdurig traject is dat veel onzekerheid met zich meebrengt, heeft het bestuur van Arbouw besloten deze procedure af te schaffen. Vanaf 1 januari 2005 zal er alleen gerichte screening plaatsvinden op indicatie van de bedrijfsarts of op uitdrukkelijk verzoek van de schilder zelf.

OPS is een aantasting van het centrale zenuwstelsel door jarenlange blootstelling aan vluchtige organische stoffen (oplosmiddelen). De huidige procedure voor het vroegtijdig signaleren van OPS is als volgt. Schilders vullen een extra vragenlijst in, de Neuro Symptom Checklist, wanneer zij naar hun PAGO gaan. Als zij een bepaalde score halen op deze vragenlijst, worden zij door de bedrijfsarts doorverwezen naar een gespecialiseerde arbodienst voor aanvullende testen. Indien zij ook op deze testen bepaalde scores halen, worden ze doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum voor OPS diagnostiek, de zogeheten Solvent Teams. Daar wordt vastgesteld of de schilder daadwerkelijk OPS heeft. Dit hele traject duurt ongeveer een jaar.

De laatste jaren is het aantal OPS diagnoses sterk afgenomen. De laatste keer dat de diagnose werd gesteld, was in maart 2003. Vanwege het geringe aantal gevallen en vanwege het feit dat de procedure lang duurt en voor een relatief grote groep schilders onterecht veel spanningen met zich meebrengt, wordt de routinematige screening afgeschaft. Vanaf 1 januari 2005 zal er alleen nog gerichte screening plaatsvinden op indicatie van de bedrijfsarts of op uitdrukkelijk verzoek van de schilder zelf.

De kans dat er in de toekomst nieuwe gevallen ontstaan, is daarnaast uiterst klein. Sinds de Vervangingsplicht voor vluchtige organische stoffen in 2000 van kracht is gegaan, worden schilders niet meer blootgesteld aan hoge concentraties oplosmiddelen.

4-10-2004