Ingezonden persbericht


Leidschendam, 30 maart 2005

Supermarkten trekken verkoop biologisch verder omhoog

Supermarkten hebben de afgelopen tijd laten zien wat ze waard zijn in de verkoop van biologisch. In een krimpende markt voor voedingsmiddelen door economische tegenwind en scherpe aandacht voor prijzen stijgt de verkoop van biologisch nog steeds.

De groeicijfers in de Ekomonitor spreken boekdelen. De totale verkoop aan biologische producten bedroeg in 2004 bijna 420 miljoen euro. Supermarkten zijn verantwoordelijk voor het merendeel hiervan. Consumenten hebben in 2004 voor 194 miljoen euro aan biologische producten gekocht. Dit is een stijging van gemiddeld 6 %. Hierin zijn echter ook productgroepen opgenomen waarbij de biologische variant minder vanzelfsprekend is zoals frisdranken e.d. De omzetstijging in de succesvolle productgroepen zoals groenten en fruit, melk, vlees en eieren zijn 8 tot bijna 20%!

Ook voor de komende drie jaar hebben supermarkten zich eraan gecommiteerd om de afgesproken doelstelling in het convenant biologisch van 5 % biologische omzet te realiseren. Hiervoor willen supermarkten inzetten op het terugdringen van de kosten in de keten. Onnodige en kostenverhogende schakels horen niet thuis in een toekomstgerichte keten zoals de biologische. Verder zet het CBL zich in voor terugdringing van de kosten van controle door te pleiten voor marktwerking op gebied van certificering. Ook willen supermarkten het concept Bereid met x% biologisch in de praktijk brengen. Hiermee kunnen veel logistieke kosten worden vermeden die gepaard gaan met de strikte kanalisatie van biologische ingrediënten.

Supermarkten verwachten veel van het convenant dat maatschappelijke organisaties onderling hebben getekend om hun achterbannen op te roepen om meer biologisch te kopen. Wanneer deze grote groep van meer dan 5 miljoen consumenten de daad bij het woord voegt en vaker en meer biologisch koopt, schieten we met gemak over de 5%-doelstelling heen.

Om de afgesproken 5% omzet in biologisch te bereiken zullen door alle ketenpartijen een paar tandjes bijgezet worden de komende tijd. De consument zal de komende tijd niet om biologisch heen kunnen op radio, tv, de bladen en in de supermarkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marc Jansen 070-3376200/ 06-51064496 of Jacques Stuart 070-3376200, jacques.stuart@cbl.nl.

Met vriendelijke groet,
Jacques Stuart
medewerker Public Affairs

070-3376200

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.

Dinsdag 5 april organiseert het CBL het debat Stimulans naar Balans over overgewicht. Een van de sprekers is minister Hans Hoogervorst van VWS. Het debat vindt plaats van 9.45 tot 11.15 uur in congreszaal Irene in het Jaarbeurscomplex te Utrecht tijdens de Nationale Food Week. Bezoek na afloop ook het CBL paviljoen op de beurs in hal 11. Voor meer informatie kunt u terecht op www.cbl.nl