Gemeente Leeuwarden

Oldehoofsterkerkhof Oldehoofsterkerkhof

Binnenstadsplein op Oldehoofsterkerkhof

Boarne: Gemeente LEeuwarden (30-03-2005) Op het dak van de nieuw te bouwen ondergrondse parkeergarage aan het Oldehoofsterkerkhof wordt een multifunctioneel binnenstadsplein ingericht.
Zo ontstaat in het centrum, aan de voet van de Oldehove een evenemententerrein voor uiteenlopende activiteiten.

Dit plan werd op woensdagavond 23 maart gepresenteerd tijdens een informatieavond over de inrichting van het Oldehoofsterkerkhof waar nu een nieuwe parkeergarage wordt gebouwd. De parkeergarage met ruim 500 plaatsen wordt in het najaar van 2006 in gebruik genomen. Onderzocht wordt of tijdens de bouw ook al kan worden begonnen met de inrichting van het plein. Op de informatieavond gaf stedenbouwkundige Ir.Ing. Arjan J. Bastiaans een toelichting op het gepresenteerde schetsontwerp. Hij meldde dat het plein obstakelvrij wordt en zo vlak mogelijk wordt aangelegd om kleinschalige culturele en commerciele evenementen mogelijk te maken. Rondom het plein komen bomen en dubbele banken. Ook zijn aan de randen de in- en uitgangen van de parkeergarage gesitueerd. Er wordt nagedacht over pleinverlichting die voorzien is van zowel sfeerverlichting als spots (bij evenementen). Aan de zijde van het Heer Ivostraatje wordt een grasperk aangelegd omdat op deze plek (nog nader te bepalen) bebouwing staat gepland.

Tijdens de informatieavond bleken er weinig bezwaren te zijn tegen de plannen die (waarschijnlijk) in april door burgemeester en wethouders worden vastgesteld. In mei wordt het inrichtingsplan besproken door de raadscommissie Stadsontwikkeling. Daarna vindt besluitvorming plaats in de gemeenteraad.