Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Symposium over Mantelzorg in Barendrecht

BARENDRECHT (dinsdag 29 maart 2005) - De gemeente Barendrecht organiseert op woensdag 30 maart (morgen!) van 13.30 tot 17.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis het symposium 'De Mantelzorgdriehoek; het Barendrechtse model in de praktijk'. Tijdens de middag is er onder meer aandacht voor de resultaten van het Barendrechtse project 'FlexibiliTijd' en zijn er bijdragen van voor mantelzorgers belangrijke organisaties. Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor iemand die bijvoorbeeld gehandicapt, langdurig ziek of hoogbejaard is. Dit gebeurt onbetaald, uit liefde, noodzaak en persoonlijke betrokkenheid. Om mantelzorgers te helpen en om mantelzorg naar een hoger plan te tillen, heeft Barendrecht de mantelzorgdriehoek ontwikkeld.

Binnen de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die per 2006 in zal gaan, is mantelzorg één van de belangrijkste prestatievelden voor gemeenten. Tegelijkertijd willen ook andere organisaties beleid voor mantelzorg ontwikkelen. Afstemming is daarom geboden. Om tot een integraal mantelzorgbeleid te komen, heeft de gemeente Barendrecht binnen het project 'FlexibiliTijd' de mantelzorgdriehoek ontwikkeld. Deze driehoek bestaat uit 3 elementen: bereik & bewustzijn, ondersteuning en oplossen van (tijd)knelpunten. Tijdens het symposium geeft de gemeente nader inzicht in de resultaten van het project 'FlexibiliTijd'. Een project dat tot doel heeft meer aandacht en flexibele oplossingen voor mantelzorgers te realiseren. Tijdens het symposium zijn er ook bijdragen van voor mantelzorgers belangrijke organisaties als MEE, Informele Zorg, LOT en X-zorg. Verder zorgt theatergroep 'Schermutseling' voor een beeldend intermezzo. Bezoekers van het symposium kunnen interactief een bijdrage leveren aan een praktijk gericht onderzoek over mantelzorg, dat wordt uitgevoerd door Quality Options. De resultaten van dat onderzoek zijn direct inzichtelijk.

Mantelzorgboekje
De gemeente Barendrecht heeft met een ESF-3 subsidie van het bureau Dagindeling en in samenwerking met Acquest, de Stichting Welzijn Ouderen Barendrecht, het Netwerk Zorgaanbieders Rijnmond en de Stichting Thuiszorg Opmaat het project 'FlexibiliTijd; meer tijd en welzijn voor mantelzorgers' uitgevoerd. Binnen dit project is het Barendrechtse Mantelzorgboekje ontwikkeld. Het boekje biedt handreikingen voor ondersteuningsmogelijkheden voor de mantelzorger en draagt tips aan voor het oplossen van (tijds)knelpunten. Het boekje wordt op 30 maart uitgereikt aan alle bezoekers van het symposium.

Aanmelden noodzakelijk
Iedereen die geïnteresseerd is in mantelzorg in zijn algemeenheid of in het project 'FlexibiliTijd' in het bijzonder is op 30 maart van harte welkom. Aanmelden is noodzakelijk. Dit kan nog tot 30 maart. Het aantal beschikbare plaatsen is overigens beperkt.

Dit product is mogelijk gemaakt door een ESF-3 subsidie in het kader van Dagindeling (zie www.dagindeling.nl)

Noot voor de pers,