Gemeente Gouda


college stemt in met masterplan westergouwe (29/03/2005)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 29 maart 2005 ingestemd met het voorstel voor het Masterplan en de Nota van Uitgangspunten voor de wijk Westergouwe. Op 25 mei ligt het Masterplan ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Als de raad ermee instemt is de weg vrij voor de bestemmingsplanprocedure en de stedenbouwkundige plannen. Dan kan Gouda na jaren van voorbereiding werk maken van een waterrijke woonwijk

wat is het masterplan?

In het Masterplan staan de uitgangspunten voor de ruimtelijke inrichting van de nieuwe wijk. Het schetst de plattegrond van het plangebied met daarin aangegeven hoe de deelgebieden er ongeveer uit gaan zien. Het Masterplan is daarmee de basis voor verdere stedenbouwkundige uitwerking en het dient als uitgangspunt voor het bestemmingsplan.

masterplan westergouwe

De vijf verschillende woongebieden in de nieuwe wijk hebben elk een heel eigen karakter. Eén ding hebben ze echter gemeen: ze hebben allen een waterrijk karakter. Aan de westkant, waar in de toekomst misschien station Gouda West komt, liggen de woningen aan grachten. Aan de oostkant, het dichtst bij de stad, ligt temidden van het water het bolwerk met een hogere woningdichtheid. Daartussen is plaats voor wonen aan lanen en landelijk wonen waar tuinen grenzen aan sloten en tochten. In de watervlakte naast het bolwerk is plek voor voor royale watervillas, een echte blikvanger voor de wijk.

Ten zuiden van de wijk komt een brede zone met veel water en ruimte voor ontwikkeling van flora en fauna die past bij het moerasachtig karakter van dit gebied.

oplossingen voor water

Om de kans op natte voeten zo klein mogelijk te houden, zijn twee maatregelen nodig: het water uit de omliggende rivieren en vaarten moet in geval van een calamiteit buiten de deur blijven en het (regen)water in Westergouwe moet opgevangen kunnen worden. Door inventief gebruik te maken van het water en van de kenmerken van het gebied, ontstaan innovatieve oplossingen voor aantrekkelijke woonmilieus waarin het water de hoofdrol speelt, met voldoende ruimte voor waterberging en woningen die hoog genoeg liggen:

cascade

De naburige polders als de Krimpernerwaard liggen een stuk hoger. Hierdoor is Westergouwe nu nog de plek waar veel ongewenst kwelwater vanuit de omgeving naartoe loopt. De slimme oplossing is om de waterstroming van de omliggende polders tegen te gaan met een hoger waterpeil in Westergouwe zelf. Binnen Westergouwe wordt het water opgezet in drie watertrappen, een zogenaamde cascade. Door het straat- en woningpeil mee te laten oplopen met het waterpeil blijven droge voeten gewaarborgd.

stedelijke uitwaarden

Bij zware regenval en hoge rivierstanden moet er veel water worden opgevangen in Westergouwe. Daarom hebben de grachten een onderkade vergelijkbaar met de werfkelders langs de Utrechtse grachten die soms onder water kan lopen. De weg en de huizen liggen een meter hoger. De watergangen in de meer tuinachtige en landelijk gelegen gebieden krijgen brede grasoevers voor extra waterberging en afvoer.

hoe nu verder?

Het Masterplan zelf heeft geen juridische status. Als de gemeenteraad op 25 mei instemt met het voorstel voor het Masterplan, kan de gemeente de bestemmingsplanprocedure starten. Dan gaan stedenbouwkundigen aan de slag om verder te tekenen aan de wijk, dat gebeurt per deelplan. De bestemmingsplanprocedure is het moment waarop het mogelijk is om formeel te reageren op de voorstellen. De bestemmingsplanprocedure duurt ongeveer twee jaar. Afhankelijk van ingebrachte bezwaren kan dit langer zijn.

inloopbijeenkomst

Op 9 april is er van 11.30 tot 14.00 uur een inloopbijeenkomst over het Masterplan Westergouwe voor belangstellenden. De bijeenkomst vindt plaats in het Stadhuis van Gouda op de Markt.

Het Masterplan kunt u vanaf 26 mei als de raad het op 25 mei vaststelt inzien bij Stadswinkel Buytenwerf, Klein Amerika 20, bij het Stadskantoor, Agnietenstraat 24 of bij Stadswerken, Antwerpseweg 5. Informatie over Westergouwe kunt u krijgen via de dienst Publiekszaken telefoon 588 144 of via gouda.nl. Daar is het Masterplan ook te downloaden.

Footer