Vereniging Nederlandse Gemeenten

REACTIE VNG OP PAASAKKOORD COALITIE

In het zogenaamde paasakkoord hebben de coalitiepartijen een aantal afspraken gemaakt over onder andere bestuurlijke vernieuwing, gekozen burgemeester, onderwijs, kennis en innovatie.

De VNG stelt met instemming vast dat er een onderzoek komt naar bestuurlijke verhoudingen, waarbij het terugdringen van bestuurlijke drukte en versterking van het gemeentelijk bestuur uitdrukkelijk als aandachtspunten genoemd worden. Wij willen aan dit onderzoek graag onze bijdrage leveren.

Wat de aanstellingswijze van de burgemeester betreft dient er nu weer ruimte te komen voor zorgvuldige wetgeving en wijze van invoering. Wij hechten er aan dat in het vervolg beter rekening zal worden gehouden met de inbreng vanuit de praktijk van het lokaal bestuur.

De vraag of toepassing van een raadplegend burgemeestersreferendum wenselijk of passend is dient naar onze mening uitsluitend beantwoord te worden door de betreffende gemeenteraad.

Eerder heeft de VNG aandacht gevraagd voor de noodzaak van een forse financiële impuls voor de huisvesting van het VMBO. Het stemt tot tevredenheid dat voor dit knelpunt nu extra middelen worden uitgetrokken.