Arriva


30 maart 2005

Arriva/NoordNed winnen treinconcessie in Fryslân en Groningen

De komende vijftien jaar zal de combinatie Arriva/NoordNed het vervoer verzorgen op de zes Noordelijke treintrajecten en een deel van het traject in Noord Duitsland. Op 30 maart 2005 hebben de provincies Fryslân en Groningen de uitslag van de aanbestedingsprocedure bekendgemaakt. Hiermee hebben Arriva/NoordNed een contract binnengehaald met een totale waarde van 750 miljoen. Vanaf september 2007 zullen fonkelnieuwe treinen in het gebied gaan rijden. NoordNed verzorgt op dit moment het treinvervoer in de twee Noordelijke provincies: sinds mei 1999 in Fryslân en sinds juni 2000 in Groningen.

In de nieuwe concessieperiode, die op 11 december 2005 ingaat, zal de combinatie Arriva/NoordNed vele verbeteringen voor de reizigers realiseren. Ook wordt op diverse lijnen het voorzieningenniveau uitgebreid.

Nieuwe treinen
In november 2006 rijdt de eerste nieuwe trein in het Noorden op het traject Groningen - Nieuweschans - Leer, waardoor er een doorgaande verbinding ontstaat. Uiterlijk september 2007 rijden er op alle lijnen nieuwe treinen.

Wanneer alle nieuwe treinen rijden, wordt de dienstregeling uitgebreid: doordat de treinen sneller kunnen, wordt de reistijd korter en zal op een aantal tussenliggende stations vaker gestopt worden, namelijk op de stations Deinum, Grijpskerk en Zwaagwesteinde.

De nieuwe treinen hebben in ieder geval de volgende eigenschappen:
- comfortabel, geluidsarm en air-conditioned;
- de vloerhoogte van de trein is gelijk aan de perronhoogte;
- brede toegangsdeuren met een automatisch uitschuifbare trede;
- de eerste treinen in Nederland die volledig toegankelijk zijn voor minder validen, zonder dat zij hulp nodig hebben bij in- en uitstappen;

- diverse informatiedisplays aan binnen- en buitenzijde;
- camerabewaking.
De definitieve keuze voor een treintype wordt in overleg met de opdrachtgevers en de vertegenwoordiging van de reizigers (ROCOV en het Consumentenplatform) gemaakt. In Duitsland wordt de hoogte van het perron aangepast in verband met toegankelijkheid voor minder valide reizigers.

Rondom de feestelijke introductie van de nieuwe treinen worden er kortingsacties voor reizigers georganiseerd.

OV-chipkaart
Op 1 januari 2006 staat de invoering van de chipkaart gepland voor de trein (eind 2007 voor de bus). Op dat moment kan Arriva/NoordNed actief marketingbeleid voeren. Zo wil Arriva/NoordNed een 'dalurentarief' invoeren, waarbij op werkdagen voor 7.30 uur, tussen 09.00 en 14.00 uur en na 19.00 uur en in de weekenden een korting geldt van 10% tot 30%. Ook dit gebeurt in overleg met de opdrachtgever en de vertegenwoordiging van de reizigers.

Voordeelkaarten
Voor uitstapjes met het gezin wordt een gezinsdagkaart geïntroduceerd. In de weekenden en in de maanden juli en augustus de gehele week, kunnen gezinnen voor een voordelig tarief met de treinen van Arriva/NoordNed reizen.

'Voor de wind'
Een speciaal arrangement bestaande uit een enkeltje voor een persoon en een fiets, met daarbij fietsroutekaarten, zorgt ervoor dat de reiziger altijd voor de wind kan fietsen. De route met tegenwind legt de reiziger af in de trein, met de fiets op het balkon. De route 'met de wind mee' legt de reiziger af op de fiets.

Comfort in de sneltrein
In de sneltrein Groningen - Leeuwarden komen stiltecoupés. En de koffie komt terug in de sneltrein, in de vorm van een koffieschenker. Deze koffieschenker rijdt de kan koffie niet op een karretje door de trein, maar hij draagt de koffiekan op de rug. Na een jaar bepaalt het klantenoordeel of de koffieschenker blijft.

Sociale Veiligheid
Arriva/NoordNed zet zich op veel manieren in voor het vergroten van (het gevoel van) de sociale veiligheid. Op de stations in Leeuwarden en Groningen zal tijdens de treindienst altijd een medewerker van Arriva/NoordNed aanwezig zijn, voor toezicht en service. 's Nachts, wanneer er geen treinen rijden, wordt er gesurveilleerd.

In het ontwerp van de nieuwe trein zal rekening gehouden worden met (het gevoel van) sociale veiligheid. Alle treinstellen zijn voorzien van camera's en naast iedere deur is een noodknop, waarmee de reiziger direct contact krijgt met de bestuurder. Daarnaast zijn de treinen heel transparant: het raamoppervlak is groot en ook de tussenwanden zijn van beveiligd glas.

Reisinformatie
Actuele reisinformatie per station, kan een reiziger straks ontvangen op de mobiele telefoon. Arriva/NoordNed ontwikkelt een SMS-service waarbij de reiziger een stationscode smst, en vervolgens de actuele informatie over de vertrek- en aankomsttijden per SMS ontvangt, van de treinen op dat betreffende station.

Inselzüge
's Zomers gaat er vrijdags en zaterdags twee keer per dag een doorgaande trein van Leer naar Harlingen v.v. rijden, met in Harlingen aansluiting op de boot van en naar Terschelling. Reizigers tussen Harlingen en Leer hoeven dan niet over te stappen in Leeuwarden en Groningen. De eerste Inselzüge rijdt in de zomer van 2007.

Meer OV-fietsen en treintaxi's
Op dit moment zijn er OV-fietsen te huur in Leeuwarden en Groningen. Vanaf december 2005 is de OV-fiets ook te huur in Sneek en Winschoten. Wanneer deze uitbreiding een succes wordt, komen ook OV-fietsen in Delfzijl, Franeker en Harlingen. Een OV-fiets is te huur op locaties dichtbij stations. Met een speciale OV-fietspas is deze huurfiets mee te nemen.

Naast een treintaxi in Harlingen, Sneek, Delfzijl en Winschoten, zal Arriva/NoordNed ook zorgen voor een treintaxisysteem in Franeker en Hoogezand-Sappemeer. In de zomermaanden komt er een treintaxisysteem in het watersportgebied in Fryslân: de Friese Merentaxi.

Mobiele stations
Een bijzondere innovatieve ontwikkeling vormt het mobiele station, dat in korte tijd opgebouwd, gedemonteerd of verplaatst kan worden. Deze mobiele stations kunnen gebruikt worden om de ontwikkeling van een nieuw station of verplaatsing van een station in de praktijk te toetsen. Op deze manier kan een meer weloverwogen beslissing over nut en noodzaak van dergelijke infrastructurele projecten worden genomen. Verder kunnen ze worden ingezet bij evenementen.