Universiteit van Amsterdam

Vroege start shocktherapie bij depressie geeft beter resultaat


Promotie Geneeskunde


woensdag 30 maart 12.00 uur

Veertig procent van de patiënten met een depressie reageert niet op medicijnen. Wel kunnen zij baat hebben bij elektroshocks. Kling Han Kho toont aan dat het verstandig is om daar snel mee te beginnen: hoe langer patiënten zonder succes medicijnen slikken en hoe langer hun ziekte dus duurt, des te kleiner is het effect van shocktherapie. Door de technische verfijning worden de schadelijke effecten van shocktherapie tegenwoordig zo veel mogelijk beperkt. Bovendien worden elektroshocks al lang niet meer toegediend zonder verdoving en spierverslappers. Ook geheugenverlies - een van de belangrijkste bijwerkingen - is minder geworden, maar volgens Kho blijft verder onderzoek op dit gebied noodzakelijk. Naar zijn verwachting zal toediening van elektroshocks niet de behandeling van de eerste keuze worden, maar blijft het vooral een laatste redmiddel. Dat geldt ook bij schizofrenie: patiënten die niet reageren op clozapine, het middel dat gegeven wordt als alle andere antipsychotica falen, kunnen wel effectief behandeld worden met elektroshocks.

K.H. Kho: Benefits and limitations of electroconvulsive therapy. Efficacy, predictors for efficacy, and adverse cognitive effects of ECT. Promotoren zijn prof. dr. D.H. Linszen en prof. dr. A.H. Zwinderman.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.