Gemeente Coevorden

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

20 langdurig werkloze mensen aan de slag bij bouw Armhoes

Op woensdag 30 maart aanstaande begint in het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord de bouw van twee bijzondere gebouwen! Bij dit project worden langdurig werkloze mensen ingezet. Inmiddels zijn 10 mensen geselecteerd die vanaf de start van de bouw mee gaan werken. Daarna volgt een tweede groep van 10 mensen zodat uiteindelijk 20 mensen werkervaring op doen bij dit project.

Werkloze mensen, die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt, gaan een getrouwe kopie bouwen van `t Armhoes uit Sleen. Dit gebouw wordt na voltooiing gebruikt als permanente expositieruimte van het openluchtmuseum in Schoonoord. Daarnaast bouwen ze een replica van het Veenkoloniale kerkje in Valthermond.

De deelnemers aan dit werk- en leerproject verbeteren op deze manier hun vaardigheden, waardoor ze hun kansen op een baan vergroten. Daarnaast levert `t Armhoes ook na de voltooiing werkgelegenheid op, omdat de expositieruimte het hele jaar geopend is en bemand wordt. Voor het Openluchtmuseum kan de nieuwe expositieruimte een uitbreiding van het aantal bezoekers betekenen. Het Armhoes en het kerkje worden uiterlijk in december 2005 opgeleverd.

Reuzenjournaal
Over het bouwproject in het openluchtmuseum wordt een bijzondere krant gemaakt: Het Reuzenjournaal. Ook dit is een werk-leerproject van werkloze mensen die deelnemen aan een sociaal activeringsprogramma. In de krant die op billboard-formaat verschijnt, worden bezoekers van het museum en inwoners van Schoonoord op de hoogte gehouden van de vorderingen. Ook publiceert Het Reuzenjournaal achtergrond-artikelen over de historische aspecten van het Armenhoes en Ellert en Brammert. Het eerste nummer is net verschenen en is vanaf dinsdag 29 maart als muurkrant te zien bij het VVV-kantoor in Schoonoord. Verder hangt de krant in supermarkten, basisscholen en in de bibliotheek. Bij de bieb en de VVV kunnen mensen de krant als flyer meenemen.

Uitvoering
Het bouwproject wordt uitgevoerd door de Emco-groep. De begeleiding van de leerlingen is in handen van het Drenthe College. Verder worden bijdragen geleverd door de NAM, de Stichting Samen Werken, de Europese Unie (Kompasgelden), de Rabobank en de gemeente Coevorden.