Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-367       |
|                                            |Arnhem|30 maart 2005  |
|                                            |,     |               |
RECONSTRUCTIEPLAN VELUWE VASTGESTELD

In de totstandkoming van het reconstructieplan Veluwe is weer een belangrijke fase afgerond. Het college van Gedeputeerde Staten heeft op grond van de circa 350 ingediende bedenkingen en opmerkingen een aantal wijzigingen in het ontwerpplan opgenomen. Provinciale Staten hebben op 30 maart de meeste voorstellen uit het ontwerp-plan ongewijzigd vastgesteld en op een aantal punten is het ontwerp-plan nog aangepast.

Belangrijkste wijzigingen
PS hebben besloten om de varkensvrije zone niet meer in het plan op te nemen. In landbouwontwikkelingsgebieden zal het vestigen van windmolens in principe niet mogelijk zijn. Voor de Enclave en voor de IJsselvallei hebben PS besloten om in een aantal gevallen de grens van de extensiveringsgebieden en de provinciale EHS te verleggen. Daarmee was ook het convenant voor de Agrarische Enclave voor de partijen in het gebied acceptabel.

Het reconstructieplan Veluwe is, naast de reconstructieplannen voor de Gelderse Vallei/Utrecht-Oost en de Achterhoek en Liemers, een van de drie reconstructieplannen in Gelderland. Aanleiding voor de reconstructieplannen was dat er een oplossing moest komen voor de problematiek dat in (intensieve) landbouwgebieden de functies wonen, werken, recreatie, natuur en landschap elkaar te vaak in de weg zitten. Met als gevolg dat economisch belangrijke sectoren als landbouw en recreatie zich onvoldoende kunnen ontwikkelen, terwijl ook de kwaliteit van natuur, landschap, waterbeheer en waterkwaliteit, cultuurhistorie, milieukwaliteit en leefbaarheid onvoldoende verbetert. Om deze gestapelde problematiek op een samenhangende manier aan te pakken heeft het Rijk na de varkenspestepidemie van 1997 de Reconstructiewet in het leven geroepen met als doel niet alleen een oplossing te zoeken voor de intensieve veehouderij door concentratie van intensieve veeteelt in aparte gebieden, maar ook het realiseren van een vitaal platteland. In de komende 12 jaar zal het reconstructieplan worden uitgevoerd.

Planschade
Aansluitend op de vele vragen en opmerkingen die gegeven zijn over planschade hebben GS besloten dat de schade voor wat betreft de zonering t.b.v. de intensieve veehouderij na overleg met de minister naar billijkheid zal worden vergoed. Planschade is schade die betrokkenen ondervinden als gevolg van het plan. Dit zal met name kunnen voorkomen in extensiveringsgebieden, waar de natuur voorrang krijgt boven intensieve veehouderijen. Als er sprake is van planschadekosten, dan komen deze voor rekening van het Rijk. De planschade als gevolg van de sturende waterberging zal worden geregeld conform de afspraken die hierover in het kader van het WHP zijn gemaakt tussen de provincie en het waterschap.

Na de besluitvorming door PS in maart is de planvorming van de reconstructie bijna ten einde. Dan volgt nog goedkeuring door het Rijk, waarna de daadwerkelijke uitvoering gaat beginnen. Voor de eerste twee jaar hoopt de provincie op korte termijn een uitvoeringsprogramma vast te stellen en daarvoor met het Rijk afspraken te maken over de rijksfinanciering. Ook andere partijen in het gebied zullen daartoe bijdragen moeten leveren.