Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Kritiek op het 'paasakkoord'
Uitzenddatum: Wo. 30 maart 2005, 20.30u

Enthousiast presenteerde D66 zaterdag met de coalitiepartners VVD en CDA het akkoord dat het kabinet-Balkenende II zou moeten redden. Nu spreken steeds meer D66-coryfeeën zich uit tegen het âpaasakkoordâ en is het de vraag of de ledenvergadering van D66 wel voor zal stemmen. In Netwerk de mening van verschillende (oud-)prominenten van de partij.

Partijcongres
Het definitieve overleven van het kabinet ligt in de handen van de D66-leden. Zij stemmen zaterdag in een partijcongres over het bereikte akkoord. Zij bepalen of het de partij wel voldoende heeft opgeleverd.

Eerste Kamer
D66-minister Thom de Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwingen en Koninkrijkrelaties stapte deze week op nadat de Eerste Kamer het voorstel om de aanstelling van burgemeesters uit de grondwet te schrappen verwierp.

Sjoemelen
D66-coryfee Hans van Mierlo vindt dat de drie coalitiepartijen âsjoemelen met principesâ met het akkoord. Als de leden het akkoord niet verwerpen, gaat hij zich beraden op zijn lidmaatschap.

Principes
Zo wil de coalitie de gekozen burgemeester vast laten leggen in de grondwet. Dat gaat volgens Van Mierlo in tegen de principes van D66. De partij vond altijd dat de aanstelling van burgemeesters, in welke vorm dan ook, niet thuis hoort in de grondwet.

PvdA
Van Mierlo beklemtoonde dat dit de kans van slagen van deze hervorming verkleint: er is een tweederde meerderheid voor nodig in het parlement en de PvdA heeft al gezegd tegen te stemmen.

Rechts
Ook vindt hij het verwerpelijk dat de coalitiepartners zich met deze afspraak ook na de Tweede-Kamerverkiezingen aan elkaar verplichten, zei hij in Trouw. Daarmee lijkt de van oorsprong centrum-linkse partij een ruk naar rechts te maken.

Niet bang
Els Borst, voormalig D66-minister van Volksgezondheid, sloot zich aan bij de kritiek van Van Mierlo. Dittrich zegt niet bang te zijn voor discussie. Hij hoopt dat de prominenten hun kritiek ook zullen uiten tijdens het partijcongres.

Vanavond
In Netwerk uitten Haijo Apotheker, voormalig minister van landbouw, natuurbeheer en visserij, en voormalig fractievoorzitter Gerrit Jan Wolffensperger hun bedenkingen. Dittrich reageert in de uitzending op de kritiek van zijn partijgenoten. Ook politiek adviseur Jacques Monasch over de laatste politieke ontwikkelingen.